torsdag 24 januari 2008

Youth Novels


Nu kan du lyssna på Lykke Lis kommande album Youth Novels här. Ett underbart album som det tåls att säga mer om. Efter jag sett henne live om någon vecka det vill säga. Hon spelar rätt mycket runt om i Sverige nu så kolla spelningsställena medan du lyssnar på de sköna låtarna. Inget kunde faktiskt göra mig gladare just nu än sax-slingan på Dance Dance Dance! Underbart.

tisdag 22 januari 2008

I'm gonna die of loneliness



Dagens låt: My Dearest Friend- Devendra Banhart

Made in Jamaica


Filmfestivalen kommer till staden. För 31:a gången i rad annordnas den här i Göteborg. Jag lusläste programmet och valde ut ca fem filmer som jag ska se. Men här tänkte jag tipsa om musikfilmen Made In Jamaica. På hemsidan går att läsa: "Reggae och Dance Hall. Revolt och kärlek. Med en blandning av livescener, iscensatta happenings, miljöbilder och rena intervjuer berättas berättas historien om hur en liten ö, med tre miljoner invånare- ett tredje världen land- lyckades skapa en musikstil som fortfarande efter mer än 30 år känns angelägen världen över..."

Om än en lite pretentiös beskrivning så låter det som en ganska lovande dokumentär! Det hoppas jag i alla fall. Ni göteborgare kan se den på Bergakungen lördag 27/1 22:00 eller söndag 27/1 10:00 eller på Folkan torsdag 31/1 22:30.

lördag 19 januari 2008

lalalala


Crystal Castles. Kanadensisk duo som gör mycket bra elektronika. Kommer att bli årets nya Cansei de Ser Sexy om jag har något att säga till om. Både titelspåret Crimewave, Untrust Us och Alice Practice från nya singeln kommer att spelas flitigt i min Ipod vill jag lova!

onsdag 16 januari 2008

tisdag 15 januari 2008

jamaica

Om 2007 var året då jag fastnade för elektronican, så kommer 2008 att bli året då jag återupptäcker reggaen. Får så mycket minnen att det nästan gör ont. Minnen från ett bekymmerslöst litet hak på en strand i Asien. Där min soltrötta kropp på kvällen gungade i restaurangens hängmattor och såg på solnedgången till takterna av Bob Marleys musik. Ibland är livet allt fint. Reggae House. Tyvärr finns det nog inte kvar. Någon gång planerar jag dock att göra samma sak, föra traditionen vidare liksom. Så 2008 tänker jag varje fredag sitta bänkad framför radion 22:03 då P3 Rytm sänds. För er som har ett liv och lever lite en fredagkväll går det ju förstås att lyssna i efterhand på webradion. Idag lyssnar jag mest på Bim Sherman och Sit & Wonder. Det är väldigt fint!

söndag 13 januari 2008

söndag

Nu bär det av till musik direkt. Där finns det säkerligen några intressanta band. Till exempel har både José Gonzalez och Laleh ställt upp. Jaja, lite livemusik och dans är aldrig fel! Ha en bra dag!

lördag 12 januari 2008

sweet love for planet earth

Bäst just nu: FUCK BUTTONS. Duon från Bristol med sin elektroniska, experimentella musik som kommer erövra hela världen i år! Det är riktigt feta låtar som är så mäktiga att det liksom inte går att inte bli lite euforisk när man hör dom. Efter att ha sett det här finns inget annat än att de kommer till Sverige i år. Som sagt, bäst just nu!


fredag 11 januari 2008

kos og klem


Det blev en ganska lugn kväll. Kidnappade utbytesstudenten igår som vi klädde i fula kläder och drog med till bowlinghallen. Hon fyllde år och allt. Det var rätt så festligt faktiskt. Men idag var det skönt att bara ta det lugnt, innan jag måste plugga imorgon. Måste plugga massa. Skit också. Blir stressad bara av tanken.

Men det gör inte så mycket. Bästa musiken för att hitta lugnet hittar du här! Alex Scally och Victoria Legrand har inte bara finaste bandbilderna, utan gör också fina låtar som blir bra pluggmusik. Håll koll på dem! 2008 blir året då deras andra album Devotion får dem att bli en av vårens stora indiehype. Så lägg namnet Beach House på minnet!

Skivan beräknas släppas den 26 februari. Via hemsidan kan du ladda ner låten Gila, eller här (högerklicka, spara som).


PS: Hur funkar det egentligen. Vill ni bara ha rena musiktips eller ska jag vara mer personlig? Skriva massa skit om vad jag gjort och sånt, som ovan. Det verkar ju rätt stort just nu. Hur som helst har jag äntligen(?) tagit tummen ur och fixat en profilbild. Jag säger ju att det händer stora grejer här haha.

psst

Idag gladde jag mig åt att Adam Tensta och Familjen ska göra nåt fint ihop på Familjens nästa singel. Allt enligt Hybrisbloggen. Det kan ju bli hur spännande som helst!




onsdag 9 januari 2008

naïve


Idag kan man förhandslyssna på Britta Perssons nya skiva Kill Hollywood MeMyspace. Top Quality Bones And a Little Terrorist som släpptes 2006 var inget för mig. Nya skivan är på ett sätt ändå rätt annorlunda. Det känns som mer, större liksom, med ett sound som fyller ut mycket mer. Mer genomarbetat och inte längre less-is-more-mentaliteten som jag ofta har svårt för. Första singeln Cliffhanger är helt okej. En låt jag säkert inte tröttnar på i första taget men som jag heller inte skulle få för mig att spela på Ipoden på bussen hem.

Inte för än på åttonde spåret händer något. U Turns intro får min uppmärksamhet direkt, och kan vara en sådan låt som gör albumet värt att skaffa. Ännu gladare blir jag av de två följande låtarna Can I Touch och Car Song som också gör att jag förstår hypen. Kanske är det så att hon behövde en skiva på sig för att mogna. För det låter just så, mer moget. En sak är säker i alla fall. 2008 blir året då Britta Persson (som så många andra svenska indietjejer) slår igenom på riktigt!

Vad tycker ni?

PS: Kanske kommer en mer utförlig recension imorgon. Nu ska det dock pluggas journalistik... Hoppas ni får en bra dag!

tisdag 8 januari 2008

eklektiskt


Fina Yeasayer har hyllats för förra årets debutplatta All Hour Cymbals, och det med all rätt! Känner du att du måste överbevisas går singeln 2080 och Sunrise att ladda ner gratis från hemsidan (eller så högerklickar du på länkarna här nedan och "sparar som"). Själv gillar jag hur de är så oerhört svåra att placera i ett fack och hur musikjournalisterna kämpar med att beskriva hur svårplacerade de faktiskt är, istället för att tillge dem en genre. Men jag kan ju inte annat än att hålla med. De exprimenterar hej vilt med allt från indierock, psykedelia, pop och nordafrikansk musik.

Många är de band som säger sig tänja gränserna, strunta i konventionerna och vara nyskapande. I Yeasayers fall blir det dock inte så jobbigt pretentiöst. Det gör det simpelt och bra och jag kan inte förstå att jag missade deras debut förra året. Kolla upp om de besöker eran hemstad på Europa-turnén i februari! Hade varit spännande att se dom live nämligen. De kommer till Göteborg och Pustervik den 27:e, men ska jag gå får det nog bli på John Dee i Oslo dagen efter. Då jag av en slump kanske kommer att vara just där. Ibland har man änna en riktig röta, som det heter här:)


måndag 7 januari 2008

disco biscuits

Inte nog med att det slaskade ute så var det måndag och skolan började igen och klockan ringde kvart i sex. Om ni också hade en rätt halvdan dag har jag här ett litet tips. Franska bröderna Damien och Matthieu gör electronica från Lyon och är i år aktuella med en debut EP vid namn Roller Coaster. Generösa var de och gav mig denna låten för er att ladda ner. Det är ingen som ser om ni skulle dansa lite framför datorn. Och det är faktiskt inte alltför lång tid kvar till helgen!


Disco Biscuits - Spitzer

söndag 6 januari 2008

album 2008

skivor att se fram emot 2008:

Love Is All - Mixed Up (22 jan)
These New Puritans - Beat Pyramid (28 jan)
Sons And Daughters - This Gift (29 jan)
Hot Chip - Made In The Dark (5 feb)
El Perro Del Mar - From the Valley To the Stars (februari)
The Raveonettes - Lust Lust Lust (19 februari)
Animal Collective - Water Curses EP (8 april)
M83 - Saturdays = Youth (april)
The Kooks - Konk (april)
Death Cab For Cutie - namn okänt (maj)
Of Montreal - Skeletal Lamping (oktober)
Franz Ferdinand
Modest Mouse (b-sides collection)
Oasis
The Raconteurs
The Streets
Wolf Parade
Pete Doherty solo LP
Morrissey

Vad tycker ni? Jag måste ändå säga att det ser mycket lovande ut. Att Pete Doherty skulle dyka upp i år igen blir man ju inte förvånad över. Men har man inte tröttnat lite? Jag suckar lite när jag läser att de är bokade till Hultsfred igen, när han ska släppa solo album och när han än en gång grips för narkotikainnehav. Kvasihipsters i tolvårsåldern kanske fortfarande är intresserade av honom, och även om Shotters Nation var bra så känns det inte jättepepp med ett år till av hype. Då tror jag mer på brittiska These New Puritans som verkligen är på väg uppåt! Sons & Daughters har det bloggats flitigt om på indiefronten ett bra tag nu, så den skivan är rätt efterlängtat och en sådan som inte kan slå alltför fel. Animal Collectives Strawberry Jam hyllades ju till min förvåning, så det blir intressant med EP:n Water Curses som släpps i början av april. Death Cab For Cuties tidigare har varit underbara, så där har jag i alla fall stora förhoppningar. Det känns som att allt Ben Gibbard rör vid blir guld. Franz Ferdinand ska också bli väldigt intressant. Har alltid haft stor respekt för de där skottarna. Men The Kooks är väl ett litet hot. Uppföljaren till Inside In/Inside Out blir säkert en hit. 2008 verkar bli britpopens år i alla fall!

Men nu ser det lite tomt ut med svenska band. Love Is All är ett av mina verkliga favoritband så Mixed Up blir oerhört spännande att höra! Som jag skrivit om förut släpper fina göteborgska El Perro Del Mar nytt i år. From the Valley To the Stars bådar gott. Annars säger jag precis som alla andra musikskribenter i detta land, The Radio Dept.s nya är en av årets höjdpunkter! Finns det någon som inte får tårar av Pet Grief?

Jaja, listan lär ju fyllas på i alla fall. Men hittils ser det ju som sagt väldigt bra ut. Inte sant?