söndag 30 november 2008

Första


Hot Silk Pockets

Tidiga Stereolab blandat med Love Is All. Här finns deras musik att ladda ner, beställa som vinyl och mycket annat fint. Som skivbolagets årliga compilations till exempel. Bra julklapp någon?

lördag 29 november 2008

100000 thoughts

Brittiska Tap Tap gör det bra! (klicka på elefanten)Jag är sjuk. Det är helt okej, för jag orkar inte så mycket mer än att kolla alla filmer jag inte hunnit se. Har sett Wes Andersons alla och de är ju väldigt, väldigt fina.. Bill Murray är nog filmens svar på Moz. Rätt så genialisk, gammal nog att bli lite legendarisk men såpass tråkig att många inte ser storheten. Har ni sett Broken Flowers förresten? Soundtracket består mest av etiopisk jazz i form av Mulatu Astatke som jag nog nämt tidigare men som får en att dansa i en ökendammig taverna medan lokalbefolkningen undrar vem fan du är och som därför är värd att nämna igen.

Jag fick ett mejl av en person som vill att jag ska börja skriva någon annan stans. Var spelar ingen roll, men han sa att min blogg var "befriande ren från vad jag åt till frukost". Men han undrade vem Anna var. Så, jag är Anna. Jag är jävligt bra på Trivial Pursuit. Jag är grym på geografi och kan de flesta huvudstäder. Jag tycker dessutom att det är kul att kunna det. Jag gillar att läsa seriösa tidningar om kultur, för då känner jag mig viktig. Men viktigast är att vara lojal och ärlig mot sina ideal, tycker jag. Då är jag stolt över mig själv. Jag är också duktig på gitarr men ännu duktigare på piano.

Fast med skola och skit är det svårt att hinna med allt som man egentligen vill. I alla fall om man alltid väljer tråkigt och praktiskt och behöver vara sjuk för att komma på vem man är. Och det kommer ju inte bli ändring på det. Jag kommer inte skriva ett sjuhelsikes nyårslöfte. Men jag kommer kanske ta med mig nya numret av Rodeo nästa gång jag är på stan. Jag kommer kanske försöka se mer än en film på filmfestivalen. Jag kommer önska mig lite fet litteratur i julklapp. Och spela mycket TP. Kolla på På Spåret och glänsa med mina kunskaper.

Annars har jag ju musiken. Fy fan vad den har räddat mig många gånger! Brittiska Tap Tap gör det ju som sagt väldigt bra..

fredag 28 november 2008

Uje Brandelius, vänsterpartiets nya pr-expert?


Haha, detta kan ju inte annat än att bli... intressant! Uje Brandelius, sångare i Doktor Kosmos är Vänsterpartiets nya pressekreterare.

- Lite mindre palestinasjalar. Gärna radikalt, men med struken skjorta, säger Brandelius om hur han ser partiet växa till Expressen.

Jag ser framför mig debatter där Brandelius lägger upp kosmostexter efter varandra. Med skolministern:
"Medborgaren valde mellan Skola 118 där José gick loss med värsta toadoppningen (och annat smått och gott) Eller Lilla Vitsippans Personligaste Skola där det alltid var personliga små suddgummin (och annat smått och gott) Medborgaren valde Vitsippans plugg. Han blev en nörd - fattade inte ett dugg. Man måste nämligen träffa José, annars blir man super-CP." (Stoppa Valfriheten)

Undrar vad Jan Björklund hade sagt då.

Hur som helst ska det bli spännande. Vad tycker ni?

torsdag 27 november 2008

kort sagt

Som om man hade trott något annat, men i alla fall så kommer Way Out West tillbaka i år igen enligt dagens pressutskick! Det lär ju bli precis lika bra som alltid. 14 och 15 augusti är det dags igen i Slottskogen.

Update: Jag ser gärna bokningar som Raconteurs, Queens of the Stone Age, Radio Dept., Amadou & Miriam... och Fuck Buttons på Linnéscenen hade inte varit fel! Vilka önskar ni?

söndag 23 november 2008

no music day

I fredags, den 21 november närmare bestämt, är det sedan tre år tillbaka No Music Day. Bill Drummond ligger bakom. Han menar kortfattat att det idag produceras så mycket musik, men inget som är nytänkande alls. Det är dumt att musiken är så lättillgänglig som den är idag. Orginaliteten försvinner. Han vill att vi ska vila våra öron denna dag för att återinföra meningen bakom musiken.

Idag är frågan om lättillgänglig musik extra aktuell i och med Ipred. Jag är kritisk. Tror stenhårt på att lättillgängligheten föder intresset för musik. (Men Ipred är en annan diskussion...). För mig är det kvantiteten som lockar! Detta ständiga flöde som Drummond avskyr är för mig hela charmen! Att få leta reda på guldkornen. Sen så gör mig inte så mycket att svenska pojkar sitter i sin repa och skriver låtar som låter precis som Håkan Hellström fast lite sämre. Det gör mig inget att man hört Glasvegas musik förut, deras musik är lika skön att lyssna på för det. Gillar man inte det finns det inget som tvingar dig att lyssna. Sen är det klart att autencitet och orginalitet är något att eftersträva! Men när artister hämtar inspiration från någon annan artist är det inte hela världen. Det är väl så vi går framåt eller? Inspireras fast med viljan att göra det ännu bättre? Det är skillnad på att inspireras och att stjäla, som skolfröken sa på bildlektionen när vi skulle måla av Monet.

Sedan undrar jag lite vad Drummond har i åtanke när han menar "ny" musik? Skriver han själv musik som är så nyskapande? Jag tycker det finns en fara i att bli så elitistiska att vi glömmer bort glädjen i musik och går på sånna här aktioner från mediakåta människor. Musiksverige beskriver det som en ideologi och en idé som ger en välbehövlig tankeställare. Va!? Kolla igenom din skivsamling och se om du faktiskt bryr dig ett jota om att Shout Out Louds faktiskt inte är så nytänkande. Sätt igång en av deras skivor och ta den där tankeställaren för att minnas varför du älskar musik istället.

Som ni förstår lyssnade jag absolut på musik i fredags. Gjorde ni?

måndag 10 november 2008

för du är lika blå i tokyo som i göteborg

Från Blur till Gorillaz till The Good, the Bad & the Queen har artisten och musikproducenten Damon Albarn blivit en av mina favoriter. Nu har han producerat Senegal-duon Amadou & Miriams kommande skiva. Mer spännande kan det nästan inte bli! Och visst hör man på nya singeln Sabali att Damon Albarn ligger bakom! Sabali är en grym 70talselektropop-låt som i och för sig är ganska långt ifrån det duon skapade tillsammans med Manu Chao för några år sedan, men som ändå får oss Amadou et Miriam-fans att hoppa av förtjusning. I alla fall gör jag det. Ska bli spännande att höra hela skivan. Tyvärr gjorde jag ju inte det i helgen när de gästade Sverige.. Gjorde ni det? Vad tyckte ni?


söndag 9 november 2008

version


Ett album som inte fångade mig när det kom ut, men som nu spelas ständigt i min Ipod är Mark Ronsons Version. Klicka på bilden och återupptäck det prisade albumet från förra våren, med souliga covers på bland annat Kaiser Chiefs, The Smiths och Radiohead.