måndag 29 oktober 2007

pinsamt?


Modellen Irina Lazareanu ska släppa ett album nu i höst. Some Place Along The Way ska den tydligen heta. Och inget kan faktiskt intressera mig mindre. Det första jag tänker på är varför? Hon är ju inte den första kändisen som släpper album på senare tid; Scarlett Johansson, Lindsay Lohan, Hilary Duff och allt vad dom heter. Jag kanske inte har ryggen fri att säga att det inte är min kopp te, eftersom jag faktiskt inte lyssnat på någon av deras musik. Men känns inte det hela lite pinsamt?

Som när din morbror sjunger alltför högt (och falskt) på släktträffen, eller som när bästa vännen hittar Dr Bombay gömd i din skivsamling? Jag vet inte riktig, Irina kanske är en skitduktig musiker, men jag tvivlar. Egentligen vill jag inte ens veta. Inget får musiken att bli så platt, grå och rent av avtändande som när den blir för kommersiell. Visserligen får man inte hamna i indieträsket där allt som någon känner till är för mainstream, men som en vis vän en gång bildligt sa: "Okej att köpa sina möbler på IKEA, men att köpa sin musik där? Så f*n heller!"

Vad tycker ni?

14 kommentarer:

Josefin sa...

Jag vet inte om det är sant, men jag har fått för mig att Irina har skrivit musik till Babyshambles? Så hon kanske inte är så dålig ändå? Men vad vet jag, jag har heller aldrig hört henne :)

Anna sa...

Josefin: Som jag förstod det, efter lite research, så har hon varit med på babyshambles turnéer. Hon har ju också fått göra duetter med en del erkända musiker så jag vet inte... Men det hör egetligen inte hit, tycker jag. Jag ville väl bara se hur de musikälskare som mina läsare faktiskt är^^ reagerar på en sådan nyhet. Vad tycker du om att en modell frå släppa en skiva?

Martin Janzon sa...

Musiken blir inte platt och grå för att den blir kommersiell, däremot blir mycket musik som redan är platt och grå populär och kommersiell. Faktiskt en ganska viktig skillnad. Över huvud taget tycker jag inte att man ska bry sig om försäljningssiffrorna, det finns ingen anledning att bedöma musik efter hur många andra som gillar det.

Att en modell får släppa en skiva tycker jag är helt okej, men såklart tråkigt om man ska behöva höra den, såvida den inte är bra. Vilket jag, precis som du, är tveksam till att den är.

Har hon skrivt musik till Babyshambles bådar det ju inte gott heller. :)

Anna sa...

Martin: Till skillnad från vissa andra tar jag inte det jag skriver på så stort allvar;)

Jag förstår såklart skillnaden, och jag håller med i det första. Men är det inte lite som att köpa en tröja som sedan fem andra i klassen kommer med nästa dag? Jag vet inte...

Liksom modeller som gör musik kommer försäljningssiffror aldrig någonsin intressera mig. Jag skiter fullständigt i sånt där. Tycker faktiskt inte att det har något att göra med musik överhuvud taget. Kanske är det därför du fått för dig att jag alltid väljer bort musik som sålt mycket. Förresten är det fel. Fast du verkar ju ändå inte tro mig...

Babyshambles nya är förresten fin. Du borde lyssna på den.

Martin Janzon sa...

Hehe, jodå, jag kan tro dig. Du gillar ju Hives kom jag på! Ville bara påpeka den där fina skillnaden.

Well, vi får se om jag nånsin hamnar i en pete Dohertyperiod. För att göra det måste man ju iof lyssna, men det jag hört imponerar inte på mig i dessa dar. Så är det, tyvärr(?).

Anna sa...

Martin: Hives nya är inte så bra... Men det funkar när man tränar!

Tyvärr och tyvärr... Libertines var ju bra. Men jag blir inte arg om du inte förstår Petes musik, som jag nästintill blev när du sa något ont om Manu Chao. Då är man nämligen inte heelt vettig haha! Hoppas du får en fin vecka:)

ingg sa...

hm...men måste man utgå från att hon är modell då? Hon kanske i första hand gör musik, men råkar va jävligt snygg också...Leslie Feist har varit modell, skulle det göra att hennes musik är kommersialiserad? Det handlar ju egentligen bara om vad man hört om först, om modellandet eller musiken. Men sen bryr jag mig inte så himla mycket:) Om musiken är bra skadar det inte om den som gör den är snygg också!!

Josefine sa...

Som jag har fattat det så är det ju inte direkt så att hon vaknat upp en morgon och kommit på att hon ska släppa en skiva nu när hon fått uppmärksamhet som modell och som Pete Dohertys brud. Hon började väl jobba på skivan för aslängesen tillsammans med Sean Lennon. Jag kommer iaf ihåg att jag tyckte det lät intressant då och var något jag skulle vilja höra. Sen får vi väl se hur resultatet blir. Jag tror det blir något folkmusik/singer-songwriteraktigt då hennes influenser bl.a är Bob Dylan och Joan Baez.

Nelly sa...

Jag håller med, det är lite pinsamt. Men nowadays så gör man vadsomhelst för att synas. Jag skulle vilja tro att hon var duktig, men jag tror mer på att hon vill synas. Hur har du förresten haft det? Har du höstlov än? Ha det bra, kram!!

Sofie sa...

Är det pinsamt för att hon är modell och därför inte 'hör hemma' inom musikervärlden, eller är det pinsamt för att du de facto har hört hennes musik och tycker att den är dålig? Det framgår inte riktigt.

Rana sa...

Jag måste säga att jag är väldigt ängslig att se hur resultatet kommer att låta. Hon har ju som sagt fått hjälp av Sean Lennon med det här albumet, och det faktum att hon tidigare skrivit en del åt Babyshambles (la belle et la bête) tycker jag skiljer henne från mängden ändå. Ang det där om huruvida det skulle vara samma sak att lyssna på samma musik som alla andra som att köpa en hypad tröja håller jag inte med om. Musik tycker jag ändå är en alltför personlig upplevelse, medan kläder i stor utsträckning (oavsett vad alla brudar påstår) handlar om bekräftelse. Jo, jag är ängslig att få höra resultatet, men jag tror tyvärr inte att det kommer att låta alltför bra, däremot hoppas jag innerligt att hon bevisar mig fel :) Jag väntar f ö fortfarande på hennes duett med Sean Lennon, Strange Places tror jag den hette.

Anna sa...

Ing: Jag fattar poängen, men jag kan inte hjälpa att störa mig lite. Det blir lite ytligt, och det där med mångsysslare och mediekåthet är inte helt okej faktiskt. Jag är skeptisk.

Josfine: Jag läste också det där. Det hade vart kul om hon gjorde jävligt bra musik. Finns ju inte mycket som gör mig gladare om man säger så. Folk är ju rätt så hett 2007 känns det som.

Nelly: Du har ju fattat det hela;) Jo jag har det bra. Är ledig nu så det är skönt. Har haft för mycket nu en tid så det är skönt att ha tid att sova och umgås och allt sånt där som man ska... Hur är det själv? Har du haft ett fint lov? Kram!

Sofie: Du har missförstått mig om du tror att det hela handlar om att "höra hemma i musikvärlden". Det har aldrig varit vad min blogg handlar om. Faktisk har jag aldrig hört något så dumt som att musikvärlden inte skulle vara öppen för alla. Fast det är skillnad på musik och musik. Det var ju det jag ville påpeka. Men mest ville jag ha en disskussion och veta vad mina läsare tycker. Det är rärt roligt, för alla tycker så olika. Vissa blir till och med arga nästan.

Rana: Ja, när jag läste hennes musikhistoria någonstans så lät det ju onekligen som en lite kluven "fråga" eller vad man nu ska kalla det. Men ta Scarlett Johansson då? Är det en annan sak? Det tycker inte riktigt jag. Hade jag gillat Irina hade jag varit ängslig, men jag skiter lite i hur det låter känns det som. Der var mer fenomenet jag var intresserad av.

ingg sa...

Haha jo, men jag förstår poängen och jag kan väl hålla med...

Men nåt som jag tycker är RIKTIGT pinsamt, är när kambodjanska ex-diktatorer och folkmördare plötsligt får va med i Britan's got talent och göra operaskivor. Känns som ett himla desperat försök att återfå goodwill och bli omtyckt av "massorna". Pinsamt!

Anna sa...

Ingg: ELLER HUR?!?!? Det är ju så att man skäms. Satt och youtubade det, och ta mig fasen är han bra också! Han har skillz på opera alltså. Men nej, vi går inte på det så lätt. Han ska få stå sitt kast!

Skumma föräldrar btw, som döper honom till Paul. Det kan inte vart så kul:/