söndag 23 november 2008

no music day

I fredags, den 21 november närmare bestämt, är det sedan tre år tillbaka No Music Day. Bill Drummond ligger bakom. Han menar kortfattat att det idag produceras så mycket musik, men inget som är nytänkande alls. Det är dumt att musiken är så lättillgänglig som den är idag. Orginaliteten försvinner. Han vill att vi ska vila våra öron denna dag för att återinföra meningen bakom musiken.

Idag är frågan om lättillgänglig musik extra aktuell i och med Ipred. Jag är kritisk. Tror stenhårt på att lättillgängligheten föder intresset för musik. (Men Ipred är en annan diskussion...). För mig är det kvantiteten som lockar! Detta ständiga flöde som Drummond avskyr är för mig hela charmen! Att få leta reda på guldkornen. Sen så gör mig inte så mycket att svenska pojkar sitter i sin repa och skriver låtar som låter precis som Håkan Hellström fast lite sämre. Det gör mig inget att man hört Glasvegas musik förut, deras musik är lika skön att lyssna på för det. Gillar man inte det finns det inget som tvingar dig att lyssna. Sen är det klart att autencitet och orginalitet är något att eftersträva! Men när artister hämtar inspiration från någon annan artist är det inte hela världen. Det är väl så vi går framåt eller? Inspireras fast med viljan att göra det ännu bättre? Det är skillnad på att inspireras och att stjäla, som skolfröken sa på bildlektionen när vi skulle måla av Monet.

Sedan undrar jag lite vad Drummond har i åtanke när han menar "ny" musik? Skriver han själv musik som är så nyskapande? Jag tycker det finns en fara i att bli så elitistiska att vi glömmer bort glädjen i musik och går på sånna här aktioner från mediakåta människor. Musiksverige beskriver det som en ideologi och en idé som ger en välbehövlig tankeställare. Va!? Kolla igenom din skivsamling och se om du faktiskt bryr dig ett jota om att Shout Out Louds faktiskt inte är så nytänkande. Sätt igång en av deras skivor och ta den där tankeställaren för att minnas varför du älskar musik istället.

Som ni förstår lyssnade jag absolut på musik i fredags. Gjorde ni?

5 kommentarer:

jazzkatt sa...

Jag tror definitivt att avhållsamhet kan leda till att man uppfattar musik på ett annat sätt sedan.

Jag lyssnade inte på musik i fredags.

MrsSaturday sa...

Lyssnade såklart på musik i fredags, fattade verkligen inte grejen med den musikfria dagen, läste om det i DN då Fredrik Stage skrivit att han inte ens kunde vakna till väckarklocksljud den dagen, vad är meningen med det liksom?
Förresten fick jag svar från Ragnhild ang. skivan med popkollolåtarna på, hon hade dom hemma hos sig och vi skulle få dom så snart som möjligt ;)

Anna sa...

Jazzkatt: Hum, utveckla gärna! Men funkar det för dig så är det ju ganska så underbart!:) Hur kändes det på lördagen sen då? Att lyssna igen. Vart det något annorlunda eller?

MrsSaturday: Jag läste också den. Förstod inte heller hans resonemang!

Woho, vad bra! Ska bli spännande att höra.. Man har ju glömt hur låtarna gick nästan ju!

jazzkatt sa...

Det är väl som att semlor alltid smakar så gott eftersom man bara äter dem en viss tid på året. Hade man ätit semlor hela året blir det ju inget speciellt.

Samma sak med musiken tror jag.

Nu var min fredag väldigt fullbokad med jobb hela dagen och middag med jobabrkompisarna på kvällen så jag hann inte märka så mycket att jag saknade musiken. En heldag hemma själv utan musik hade blivit plågsamt, jag hade hoppat på väggarna. Abstinensbesvär? Japp.

Men visst låter musiken annorlunda om man avstår från att lyssna ibland.

Anna sa...

Jazzkatt: Men jag ser det mer som att semlor är...pop! Och ska eller rock är, kanelbullar. Det är ju stor skillnad på att vara utan semlor ett år jämfört med att vara utan allt sött ett år.

Bättre att variera, än att helt vara utan då tycker jag. För även om musik är ett samlingsnamn, så är det ett jävligt stort begrepp. Fredrik Strage sa att man måste vara utan hissmusiken, och musiken som man nynnar på i huvudet. Och DET förstår jag faktiskt inte. Jag förstår inte varför man ska sätta sånna regler på en själv, när det ändå inte gör någon skillnad. (Vilket jag tror). Men för dem de funkar är det väl jättebra!