lördag 23 augusti 2008

23

Min dator är trasig. Sönder. Otillgänglig! Och ja, så mycket värre kan det inte bli, eller hur? Jag mår bra men det dröjer nog tills jag kommit över det här... Kanske till imorgon i alla fall. Fan!

tisdag 19 augusti 2008

Tijuana


Om man blandar traditionell mexikansk musik, Norteño, med elektronisk musik och techno, får man Nortec. Soundtracket till moderna Mexiko, som det heter. Tijuana blev säte för den nya kulturformen som speglas av den spända situationen i gränsstaden där tusentals människor varje år försöker ta sig över till den amerikanska sidan.

I början av november kommer Nortec Collective till Sverige. Med sig har de en mariachiorkester som är en traditionell mexikansk orkester, på 15 man för att skapa ett storslaget möte mellan det traditionella och dagens elektroniska musik.

Ett av nutidens mest spännande musikprojekt alltså. Här hittar du turnédatum och några av deras låtar.

lördag 16 augusti 2008

kalaset


Göteborgskalaset, eller Kulturkalaset, pågår just nu här hemma. Falafel och tonårsfylla i alla ära men nu ska vi vara kulturella också! Och det har jag sannerligen varit! Igår blev det Världskulturmuséet då wayoutwestare kommer in gratis med bandet kvar. Det var väldigt folktomt och tyvärr ganska tråkigt. (Vill ni ha världens bästa museum ska ni besöka Centre Pompidou i Paris!). I alla fall, sedan drog vi ett gäng och såg några band och idag blir det Tingsek på Kungstorget.

Så skit i att dra klyschan med att det var bättre förr, och att kalaset blivit för pretentiöst. Ta med några vänner och testa tunnbrödsrullen på Kungstorget. Och så missar ni inte avslutningen imorgon med Kultiration och Atmosphere!!!

fredag 15 augusti 2008

Lucid Dreams

På Way Out West körde Franz Ferdinand några nya låtar, två om jag minns rätt? Hur som helst lät det riktigt hoppfullt för alla oss som längtar efter den ännu odöpta skivan. Och som många redan uppmärksammat har bandet nu lagt ut en låt från nya skivan på sin hemsida. Den är bra, så lyssna här eller ladda ner på närmsta mp3-blogg.


lp.





Jag samlar på lp-skivor och klär väggarna med dem. I onsdags, då vädret aldrig tycktes kunna bestämma sig och kulturkalasets program var för tråkigt gjorde vi majorna och jag fyndade dessa 4 fina "tavlor" för 120 kronor.

1.Beach Boys-skivan påminner om glasmosaik. Ni vet den som sitter på kyrkfönster. Inte så värst bra låtar på men för 35 kr orkade jag inte vara kräsen.
2. Marthas Vineyard, 35 kr. Låter lite som Susanne Vega. Inget som jag kommer lyssna på så mycket, men den har ett jävligt fint omslag. Tycker ni inte det?
3. Familjen Barbapapa för 25 kr. Kolla den rosa som är ett piano!!
4. Supertramp- Crisis? What Crisis? 25 kr. Bra musik, och tidernas härligaste omslag. Underbart!

torsdag 14 augusti 2008

elephant love.


Finast just nu är lite etiopisk jazz i form av Mulatu Astatke. Lyssna på Yekerme Sew och Yekatit.

tisdag 12 augusti 2008

All human beings are also dream beings. Dreaming ties all mankind together.

Bild: Lånad av Ragnhild

Anand Wilder var grym tillsammans med bandet Yeasayer under spelningen på Way Out West. Hans soloprojekt låter inte alls likt, men det är riktigt riktigt bra! Speciellt Coal Into Diamonds. I år kommer debutplattan. Jag låter honom sälja sig själv:
"This is that soft rock I always wanted to make. Songs you can get your teeth cleaned to and shit."


vad gör man sen när alla städer är besökta?

Bor man i Göteborg ser man dom lite varstans lite då och då. En liten affisch som visar att de snart ska spela igen. Jag har aldrig sett dom live. Men de är lite som ett doftljus i sensommarregnet. Funkar nog bäst att njuta av hemma.
Vaniljdoft. Ganska ordinärt men högst seriöst och väldigt vackert!

Bonne Idée Lyssna här

måndag 11 augusti 2008

Way Out West 7-9 AUG 2008 forts.


Lördagen:

Joan as Police Woman är inte min kopp te så vi lade ut alltid denna ponchon som filt och la oss i solen och såg José Gonzalez få oss att glömma ömmande fötter från dagen innan. Just där och då var stundtals lite småtråkiga José det bästa som kunde spela. Stilla, med medveten enkelhet fyller han Slottskogen respektlöst. Tack som fan, som han sa.

Sedan hade jag sett fram emot en arg Kelis med burrigt stort hår som skrek ut sitt hat, men det blev det inget av. Googla och se hur hon klädd av någon sorts ambivalens mellan societets-dharma&greg gregs mamma och ghettobling intog Azalea. Det var inte det jag förväntat mig, så vi gick bort mot Linnétältet och där inne i mörkret spelade The Bug. Jamaicansk Dancehall som tog de få i tältet med storm. Vi dansade och dansade och sångerskan med kroppsstrumpa av Jamaicas flagga dansade med mer attityd än jag trodde Kelis kunde utbringa.

Under Caesars hamnade jag längst fram och Oskar dök upp vid min sida. Det var kul, men de tog inte vara på tillfället att få spela på en av Sveriges största festivaler. Jag vet inte vad det var. Men jag hade väntat mig något mer? Caesars låtar är sommar, men detta var lika soligt som SMHIs prognos för Göteborg innan helgen. Eller nåt.

Annars var det kul att se Frida Hyvönen sitta vid pianot med sin leopardkappa. Jag grämer mig att jag missade Fleet Foxes. Men Håkan Hellström med Ingrid var mer än okej. Kärleken var överaskande stor och man står frågande om den aldrig kommer att ta slut? Hur kan det bli så stort och överväldigande varenda gång?

Flaming Lips hade scenshowen. Jag hade gett mycket för att vara en av de där teletubbiesarna som hoppade runt på scenen med stora ballonger. Såg du inte Wayne Coyne fullständigt ta över Azalea med sin lilla videokamera fäst vid mikrofonstativet så att hans ansikte blev förstorat i groteska propotioner på scenens storbildsskärmar missade du något!

Men störst på lördagen var ändå N*E*R*D. Än mer än en teletubbies på Azalea hade jag gett för att komma upp och dansa med Pharrel på Flamingo likt de tjejer som bjöds upp på scenen. Jag tror alla blev avundsjuka. För det var en helvetes stor konsert med sjukt bra stämning! Vi skrek "I wanna fuck tonight!" och hela slottskogen förenades till sista låten där Seven nation army-riffet snyggt vävdes in. Att publiken sedan vägrade att gå säger väl något om hur stort det faktiskt var.

Tanken var att Neil Young skulle ge festivalen ett värdigt slut, vilket han i och för sig gjorde. Men jag såg bara början och slutet, Lykke Li lockade mer i tältet där hon bjöd på en okladerlig konsert. Men som sagt, Neil Youngs sista två låtar på vägen till utgången var ett bra slut på ännu en bra festival. Ännu ett bra Way Out West.


Way Out West 7-9 AUG 2008

Efter förra året var mina förhoppningar skyhöga. Och visst fan uppfylldes de!

Köerna var långa utanför Storan där förväntansfulla från landets alla städer stod och pratade klubb. (Att wow är ett kalas för oss Göteborgare glömde vi redan förra året när Pelle från The Hives tog upp det. Är det festivalens ändå lite utmärkande indieprägel som inte lockar hårdrocksgöteborg med omnejd? Är resten av Sverige mer indie? Och på tal om köerna, verkade de ju vara ett stående dilemma festivalen igenom...).

Fredagen:
Det började bra med Devonte Hynes solodebut Lightspeed Champion som klev in i pälsmössa och med orden: vi ska spela en ny låt för er, gav oss soundtracket till Star Wars. Det blev ganska så mäktigt i Linnétältet och jag var inte den enda som drog på läpparna. För övrigt var det många fina och överaskande covers på årers wow. Looptroop Rockers svettiga spelning översteg förväntningarna när Promoe började sjunga verser ur Nationalteaterns Barn av vår tid och jag tror det var National som körde Cyndi Laupers Time after time. Sistnämnda var i och för sig bara mest överaskande. Inte så bra kanske.

Bra var inte heller Christian fucking Kjellvander som spräckte hål på vår festivalbubbla med sin tråkiga j*vla musik. Fan.

Däremot dansade jag ordentligt till Kenyanska Kenge Kenge och fick gåshud av längtan till Afrika. Det sved lite när jag övergav det härliga bandet för Iron & Wine som bara var för tråkigt. Mando Diao var nästan oförskämt dåligt samspelta så vi vilade i telias strandstolar och diskuterade dagens spelschema. Den stora frågan var The Sonics eller Looptroop Rockers? (Usch alltså, schemat kunde varit lite luftigare. En extra dag nästa år?) Som ni läste förut blev det Looptroop. Mycket bra!

Sen till det stora. Det största. FRANZ FERDINAND. Jag minns i London för många år sedan när HMV hade extrapris om man köpte två skivor. För några pund fick jag pinsamt dåliga X&Y men också finfina You Could Have It So Much Better. Och konstigt nog blev Franz Ferdinand något av gudarna från glasgow. De som kunde komma undan med indielooken utan att se töntiga ut och som gjorde bästa britpopen. Plötsligt hade jag också lust att läsa konst och bo i Glasgow. Hur som helst stod vi längst fram likt man ska med sina tonårsidoler och sjöng med i varenda låt. Och, likt man ska säga, rodnande, om sina tonårsidoler, fick jag ögonkontakt med mr Kapranos. Jag hade fnittrat lite, om det inte vore för att det att det hade varit att gå över gränsen. Anyway, Outsider och This Fire var väl bäst.

Efter den totala urladdningen såg vi Sonic Youth. Regnet höljde ner i några minuter och min snygga festivaloutfit (trendkänsligheten bland publiken var väldigt... stadsfestival!) doldes av Claes Ohlssons regnponcho för 19 kronor. Kvar från emmaboda. Som tur var, var ändå detta det enda regn som föll över Slottskogen i princip. Hur gubben på GP fick för sig att SMHI fick rätt med sin klass 2 varning och 100 mm regn i sin krönika på lördagsmorgonen vet jag inte, antagligen satt han under tak backstage och trodde att han skattade sig lycklig. Leran däremot, var oövervinnlig.

The National var en trevlig spelning och Grinderman var väldigt, väldigt gubbigt. No Pussy Blues ÄR inte bra, ÄVEN om det är Nick Cave.

Sedan skippade vi Sigur Rós tråkiga spelning och gick bort till Linnétältet där saker hände. Äntligen fick jag se Yeasayer. Och det var precis så bra att jag såhär tätt efter vågar svära på att det var top3-spelning på fredagens wow, att All Hour Cymbals skulle varit förra årets bästa skiva, debut och att sångaren faktiskt var ganska så snygg! Synd, alla. Att ni istället såg Sigur Rós besvika er.

Sedan kom det. Farvälet av Broder Daniel. Och det kunde inte göras på något annat sätt. Ett perfekt avslut där minnet av Anders Göthberg hedrades smakfullt. Ingen dramatik, inget material för journalister kåta på storslagna löpsedlar dagen efter. Utan bara en rad finfina sånger, framförda med respekt liksom.

onsdag 6 augusti 2008

luo

Jag laddar upp inför Way Out West. Efter förra året kan jag inte annat än att tro att det kommer bli så himla bra! Så nu har jag hela dagen lyssnat på Neil Young och Iron & Wine. Så bra det kommer att bli. Så bra! Vilka band ser ni mest fram emot?

måndag 4 augusti 2008

störd&fin

Emmabodafestivalen var bäst! Åhdu för fan vad fint vi hade det. Nu är jag trött och hängig och ska sova ända tills way out west. Kanske jag laddar upp lite bilder med. Var ni där?