söndag 20 september 2009

Jag undrar...

...vad som får Fredrik Strage att påstå att Göteborgsmusikerna hatar sin stad? Han skriver i sin senaste krönika i Dn "Lilla London lär bli en ny nationalsång för goa men ack så självföracktande gubbar" att: På så vis är Göteborg mindre Lilla London än Lilla Manchester. Artisterna från den staden, som haft en lika avgörande betydelse för brittisk musik som Göteborg haft för svensk, avskyr också sitt hem samtidigt som de försvarar det till sista blodsdroppen.

Jag kan inte minnas en låt av Håkan Hellström där han sjunger sitt hat mot Göteborg. Möjligtvis med en gnutta vemodighet, som Strage tycker sig ha hört i både Hirasawas och Air Frances sånger om staden, men jag skulle nog snarare påstå att de tillhör den tonårsdramatik som Hellström väljer att basera sina sånger på. För jag kan däremot räkna upp några dussin låtar av Göteborgs-sonen där han lovordar staden.

Många av mina vänner är musiker. Musiker från och i Göteborg. Och det känns snarare som att Göteborg är en stor inspirationskälla än något man vill lämna. Se bara på alla upcoming indieband, från labels som Sencerely Yours och Service. Det finns en stolthet för Göteborg, för Göteborgsmusiken här. Bästa exemplet jag kan komma på är Kasbans video till Flyta Med.

Kasban - Flyta med

Min poäng är att Göteborg, som har varit lika betydelsefull för svensk musik som Manchester har varit för brittisk (hittills har Strage rätt), ger mycket mer inspiration för fina kärleksförklaringar till staden än låtar av den karaktär som Anton Kristianssons "Lilla London". Strage väljer nämligen att avsluta sin krönika med ord från just den låten: ”Finns inget kvar att lämna, bara en stad att bränna. Och jag vill inte verka obstinat. Men jag älskar att hata den här fucking stan.”

Att försöka sätta en ny stämpel på musikstaden Göteborg genom att citera en något okänd rappares skildring av staden är nästan skrattretande. Jag hade inte brytt mig om inte Håkan Hellström hade spelat inför vad som såg ut som varenda göteborgare i fredags på Liseberg. Där varenda inspelning på Youtube vittnar om snyftande invånare till Nu Kan Du Få Mig Så Lätt. Där facebook-statusar löd: Nu är Göteborg som vackrast!5 kommentarer:

johannes sa...

vad tycker du om "den okände rapparen" då? är det genialiskt eller pinsamt att rappa över i'll be gone?

rki sa...

Godkväll! Läste också den här krönikan av Strage, blir mer förvånad över att han ens föreslår London -liknelsen överhuvudtaget. Den är ju så banal så jag vet inte vad.

Just liknelsen till Manchester eller Glasgow är ju det uppenbara. Därför känner jag mer att hela krönikan bygger på någon slags idébild som sedan har fått formas utan eftertanke.

Hur som ett tips, om du missade "The Big Pink" på Wayoutwest så kommer dom 28;e oktober till VEGA - köpenhamn.

http://www.youtube.com/watch?v=OA3twi3iSNQ

http://www.youtube.com/watch?v=LiHVNfrstnc

http://www.youtube.com/watch?v=OGnNlQ-KNv4

http://totallywired.blogg.se/category/musik.html

Olivia sa...

har startat en blogg för ett tag sen och söker läsare, hehe.. läs den gärna :D

Anonym sa...

mycket intiresno, tack

UNRY MUSIC sa...

Hi there!

Rock'n'Roll forever!

Check out my new music video here:

http://unry.blogspot.com/2011/04/lets-go.html#links