torsdag 16 oktober 2008

BROOKLYN

På västra Long Island ligger stadsdelen Brooklyn. En stadsdel i New York som på senare tid fått en musikscen att lita på. Jag vågar påstå att det till och med finns ett eget "Brooklyn-sound". Jag har valt ut några band som är utmärkande för Brooklyns indiescen. Nya, spännande band som antagligen dyker upp på nästa års festivaler. Är kanske indiescenen på väg att ta över efter en historia med rappare som M.I.A och Jay-Z? Håller ni med mig? Går det att hitta ett eget sound bland banden från Brooklyn?

YEASAYER
Yeasayers spelning på Way Out West var bland det bästa jag sett! Med deras eklektiska etnopsykadeliskapop och ett alldeles lagom självförtroende mötte de mina skyhöga förväntningar på Linnéscenen. All Hour Cymbals är fortfarande en av 2000-talets bästa och sätter brooklynbandens ribba högt. Och visst kan man känna igen deras storslagna sound i vissa av banden nedan. Se deras "concert a emporter" från Paris tunnelbanor i år och önska du var där!

www.myspace.com/yeasayer

SUCKERS
Bandet Suckers bildades år 2006 och har utan att släppa ett officiellt album lyckats skapa sig en lojal fanskara till deras semipsykadeliska pop. I höst spelar de bland annat med bandet ovan på turné.

www.myspace.com/suckerstheband

MIRROR MIRROR
Själva beskriver de deras musik som "Cult lullabies and singalongs, Post Goth, Digital Baroque, Mystic Prog, Ghetto Cabaret". Och precis så låter de. Och lite The Shins på det.

http://www.myspace.com/mirrormirrornyc

TELEPATHE
Brooklyntrio som stundtals påminner om CocoRosies mörka elektronika.

www.myspace.com/telepathe

HIGH PLACES
Tystlåten shoegazepop för våra öron vana vid Radio Dept. och Club 8. Också väldigt vackert.

http://www.myspace.com/hellohighplaces

OMEGA JARDEN
Ni vet den där musiken som är som ett organiserat kaos? DET är Omega Jarden.

http://www.myspace.com/avaomegajarden

CHAIRLIFT
Även denna trio spelar tillsammans med Yeasayer i höst. De gör psykadelisk, mörk myspop á la Björk blandat med förra årets "Subtle Changes" med Sambassadeur...

myspace.com/chairlift

DRAGONS OF ZYNTH
Låt dig inte skrämmas av namnet... DOZ gör ganska så mjuk bakgrundspop, men som ändå blir sådär mäktig som Brooklynbanden ofta blir. Påminner om TV On the Radios hyllade debut.

http://www.myspace.com/dragonsofzynth


3 kommentarer:

Gorillan sa...

Du är givetvis något på spåret, men det är lätt att stirra sig blind på likheter - scenenen är oerhört mångfaceterad.

Bodde själv i New York 2005, och då fanns det inte alls lika många intressanta band. Det var främst Tv on the Radio och Animal Collective, fast jag lyckades gå på en konsert med MGMT, men då var de inget märkvärdiga.

Anna sa...

Gorillan: Ja men självklart har du ju rätt!

Gud vad spännande det låter! Studerade du där eller? Tv on the radio har jag aldrig förstått mig på riktigt... Men MGMT hade vart häftiga att se idag!

Martin Janzon sa...

Imponerande genomgång, en hel radda bra tips att kolla upp när jag blir sugen på Brooklyn. Bra bra!