tisdag 14 oktober 2008

tigerstaden

Norsk musik är inte "bara" Erlend Øye längre. Även Oslo har förändrats. Jag åkte dit förra helgen för att ta pulsen på tigerstaden. Håll till godo med en liten, liten guide och tre tips på vad norrmännen själva lyssnar på just nu!:

Visst är det dyrt. Och det är inte speciellt annorlunda mot Göteborg eller Stockholm. En relativt liten, europeisk stad med ett inte så välkänt kulturforum. Men visst är det då, som den mest spännande formen av kultur dyker upp? I underläge, som slår nerifrån med en anda av att vilja visa hela världen att här är vi? Oslo har en hel del spännande på gång.

Du hinner lätt att göra staden på en helg. Är det sommar åker du enkelt ut till Gressholmen och badar eller tar en utomhusbio tillsammans med en trevlig norrman. Gå till Vigelandsparken, se på Monolitten och Sinnataggen och ha med dig antingen picknick eller en värmade latte på promenaden beroende på årstiden.

Annars är mysigaste stadsdelen Grünerløkka. Här hittar du dyra men roliga secondhandbutiker. Gå stora gatan ner och stanna upp utanför Trabant för att hämta senaste numren av kulturmagasinen planB och norska svaret på Nöjesguiden: Natt&Dag. Goda bullar har de på Kaffebrenneriet, hos Godt Brød får du goda mackor och tydligen har kvarteret Grønland väldigt bra indiska restauranger som är relativt billiga.

Men mitt bästa tips, som norrman och med hela släkten i Oslo, är att bara gå runt i staden. Undvik Karl-Johan. Som alltid, fråga dig runt. Hittar du en fräck butik, fråga om de vet flera! Ser du någon du tror sig veta var det finns bra musikaffärer, fråga om de kan visa dig. Köp ett tunnelbanekort och åk och se nya Operan. Om inte för den fina utsikten kanske ditt band kan ta lite snygga bandbilder? Och sist men inte minst, plocka på er gratistidningarna. Ingen har bättre koll på sin hemstad och vad som händer just nu, än dem!

Om du planerar att åka dit snart kanske du bör se efter om det är några bra spelningar på gång:
  • Ingrid Olava sjunger vackert om vardagsliga ting och får mig att tycka att det absolut inte gör någonting att vintern snart är här när hon sjunger nya singeln Her Kommer Vinteren.

  • Snälla, låt oss höra mer av Lindstrøm som producent! Det är nog en av de mest spännande ryktena i höst, som enligt vad han själv svarar i planB:s intervju inte ser ut att vara alltför främmande för honom... Tills dess har han ganska så nyligen släppt nya skivan Where You Go I Go Too som med sina 3 spår á la 55 minuter inte bara en sjukt god idé på pappret utan som faktiskt blir ett storverk även som fullförd.

  • The Kanossa Gang är Bergens svar på Stereo Total tydligen. Och visst är det så. Säkert toppen live dessutom!

3 kommentarer:

jazzkatt sa...

Takk! Tips av den här sorten är alltid bra. Men varför kallas det för tigerstaden?

Anna sa...

Jazzkatt: Jag vet inte riktigt. Enligt wikipedia ska staden ansetts farlig förut och någon tyckte väl att det beskrev staden bra, antar jag? Nu hänger det väl mest kvar.

varsågod!

meg sa...

I Oslo vil jeg anbefale østkanten. Føler det er mer sjel enn rundt Karl Johan, Aker brygge og vestkanten.

Beste platebutikker i Oslo er Big Dipper og Tiger, iallfall hvis man er ute etter vinyl. Platekompaniet på Oslo City er også å anbefale hvis man er ute etter CDer. Riktignok er ikke Platekompaniet en uavhengig butikk, men en del av en kjede (snart den eneste kjeden i Norge som er igjen)
, men det er også Norges største platebutikk.