tisdag 27 januari 2009

Göteborgsguiden

Jag fick ett mejl som lät ungefär såhär:

Hej Anna!
Jag heter Hilda och brukar läsa din blogg. Jag precis flyttat till Göteborg, där jag har fått för mig att du bor, och jag tänkte försöka samla på mig lite bra Göteborgs-tips.
Tänkte att du som har bra koll på musik, kanske också har koll på något bra café, affär, klubb, ölhak osv. Ifall du har det och lite tid skulle jag bli jätte glad om du skickade mig något tips!

Med vänlig hälsning,
Hilda


Och visst har jag det Hilda! Som jag förklarade här så älskar jag mitt Göteborg. Och det är inte för inte! Här kommer min inte så lilla Göteborgsguide. Håll till godo!

Kämpebron är finaste platsen att se solen gå ner, i stan. Ta svängarna förbi när du är påväg hem från caféet Mitt Andra HemAndra Långgatan där du sitter till stängningsdags och lyssnar på lovande band på deras öppna scen. Eller varför inte ställer upp själv? Det närmsta man kan komma Central Perk i Göteborg. Gillar du kultur går du på Världskulturmuséet som har grymma och ambitiösa utställningar som ligger rätt i tiden, ser en film på kvalitativa Hagabion som har mysigt café dessutom, eller ser modeutstälnningar och modern konst på Röhsska.

Väntar du på bussen går du inom CDCentralen som ligger i Centralstationen och bläddrar bland vinyler som kostar sådär. Annars ser min skivrunda ut som följer; Börja på Andra Långgatan, där hittar du Andra Långgatans skivhandel som då och då har sjuk rea på skivor och annars har bra priser på både begagnade skivor och fina lp-skivor. Här ligger också en del mindre butiker specialiserade på hiphop och hårdrock. Fortsätt till Bengans på Stigbergstorget. Där hittar du snygga indieboys i caféet också. Om du går från Andra Långgatan uppför Stigbergsliden går du också förbi min favorit när det kommer till vinyler från världen, tror den heter Anaconda Records eller nåt sånt. En liten butik med en kunning man i kassan som alltid tipsar mig om fin afrikansk musik för en liten peng. Härifrån är det inte långt till Vinylium i Majorna som har alla nya indiehypear.

Vad gäller andra butiker är Fever på Vasagatan bra. Scout på Erik Dahlbergsgatan bakom Schillerska har fina smycken också när du ändå är i närheten. Härifrån går du till Haga där mysiga antikvariat trängs med bra caféer och klädaffärer: Karltex som har snygga sneakers och kläder för både tjejer och killar, och Drömma som ligger vid en tvärgata och som ägs av supertrevliga Lotta och som bjuder på go musik, vackra klänningar och en del andra hand. På järntorget har de bra Kebab om du gillar sånt och stans bästa Myrorna.


När du vill dansa åker du till Kulturhuset Underjorden som har många kulturella arrangemang och klubben Spatt där bra punkband spelar och där flera politiska organisationer har sin bas. Tydligen ska caféet har supergod vegansk mat men jag har inte smakat. Det har jag däremot gjort av Språkcaféets vegetariska buffé på Esperantoplatsen nära Järntorget och den är supergod. Oftast hittar man mig dock hos Millie's på Aschebergsgatan där de har god ciabatta och en mjuk soffa (och för att din ligger nära min skola).

Annars tycker jag att du ska gå till Kontiki när du ska gå ut! Och Nefertiti som spelar mycket jazz. Billiga ölhak hittar du kring Andra Långgatan. Även studentkvarteret Johanneberg är känt för det. Har du åldern inne ordnar också Storan mycket fina musikhappenings. Henriksberg har också fina konserter och Pustervik på Järntorget bokar stora band så som Okkervil River.

Ska du på dejt går du upp till Masthuggskyrkan med finaste utsikten och tar vägarna förbi Stigbergsliden där Pussrutan finns. En liten målad röd ruta på asfalten att stå och pussas i. Och på sommaren tar du spårvagnen ut till Saltholmen och badar.

Det var allt jag hade än så länge. Hoppas du är nöjd Hilda! Kartor hittar du hos eniro annars får du fråga. Kram!

OBS!: Fyll gärna på med mer tips i kommentarsfältet!


9 kommentarer:

jazzkatt sa...

Åhå. Det är sånt här som får mig att ännu mer vilja flytta till Göteborg. Skillnaden mellan Gbg och Linköping är i det här avseendet sjukt stor, vi har en skivbutik med nytt, en med gammalt. Definitivt ingen som tipsar om fin afrikansk musik för en liten peng tyvärr.

Anna sa...

Jazzkatt: Oja, Göteborg är väldigt fint faktiskt. Allt för sällan man uppskattar det egentligen. Det ser lite gråare ut än vad det egentligen är, nu när det är vinter... Men du kommer inte ångra dig om du drar hit! Det är ett som är säkert!

MrsSaturday sa...

Oj så kul med Göteborgstips! Känner igen många av grejerna du nämner som jag gick förbi när jag var i Göteborg i helgen, men aldrig gick in i, det får ta och bli att åka til, Göteborg snart igen ;)

hilda sa...

hilda är mer än nöjd! jag tackar för alla fina tips! har lyckats snubbla in på både mitt andra hem och underjorden och det verkar helt i min stil.

göteborg har gett mig ett fint kulturellt välkomnande i och med filmfestivalen. skansros igår och skinnskatteberg på lördag, synd bara att jag inte lyckats få tag på biljetter till slumdog millonaire. men jag funderar på detta med svartklubbar. har hört att det ska finnas bra runt röda sten. och så något om en "legendarisk" i någon konstskolas lokaler. har jag hört rätt?

johannes sa...

se där, nu kommenterar jag igen. du kanske lyckades trots allt!

jag glömde ju säga att jag uppskattar din blogg, alltid trevlig läsning. jag tackar även för tipsen på de ställen som jag ännu inte har besökt. om ganska exakt fyra månader flyttar jag från småland till göteborg, ska bli så otroligt skönt.

allt gott!

Anna sa...

Mrs Saturday: Gör så, jag kan visa dig runt!:)

Hilda: Vad bra!:) Åhh, slumdog millionaire verkar riktigt bra! Angående svartklubbar har jag inte riktigt koll tyvärr. Kanske någon annan som vet som kan kommentera?

Johannes: Men se där! Då får jag hoppas du också får användning för mina tips och blir lika välkomnad som Hilda blev, när du kommer hit och så ses vi väl på någon spårvagn kanske. Ha det gott!

Chiefen sa...

Du måste nästan radera underjorden från tips. Det är ju helvetet på jorden, nittiotvåornas hemvist och satan bor där, det är jag säker på.
Sedan glömmer du ju indiens hemmaplan numero uno: Klubb Svanen på jazzhuset. Nej, du måste lära dig mer indie innan du döper din blogg till indiemusikbloggen hörru Anna.
Men annars inget ont om dig, du är go i dagsljus!

johannes sa...

jag kom att tänka på en sak som jag länge har undrat över:

du vet ingen renodlad jazzskivaffär i göteborg som säljer lite obskyrare plattor?

Anna sa...

Chiefen: Kanske vi är i lite olika åldrar du och jag? Men visst har Svanen många fina indiespelningar.

Johannes: Nej, tyvärr. Jag har funderat ett tag men inget dyker upp. Förhoppningsvis vet någon läsare om något ställe?