torsdag 22 januari 2009

Radio, live transmission

NME gjorde för något år sedan en lista över de största indie-anthemsen någonsin! Spännande läsning! Såklart var Joy Divisions "Transmission" med, på en hedrande tjugondeplats. Jag hade kanske sett de på en högre position, jag menar basintrot, texten och Ian Curtis som brittiskt skallar DANCE! DANCE! DANCE! i refrängen. Sann njutning är det! Har svårt att se att något någonsin kommer att bli så bra.

Och nu är låten återigen aktuell. Hot Chip har valts ut av de kvarvarande bandmedlemmarna i Joy Division/New Order att göra en cover till kommande kompilationen "War Kids Heroes". Det är en välgörenhetsskiva där intäkterna av försäljningen går till barn i krigsområden. Något som är oerhört aktuellt idag i och med situationen i Gaza...


Idén är att stora legender inom musiken får välja ut ett klassiskt spår, och en artist från nya generationens musiker att göra det på sitt sätt. Den 16 februari släpps skivan där Beck tolkar Dylans Leopard-Skin Pill-Box Hat, Lily Allen sjunger Clash, hyllade TV On the Radio fixar David Bowie's Heroes och The Kooks gör The Kinks "Victoria". Andra medverkande artister och band är Duffy, Estelle, Rufus Wainwright, The Hold Steady och Karen O's Yeah Yeah Yeah's som blivit ombedda att göra Ramones Sheena Is a Punk Rocker.


Men själv ser jag mest fram till att höra Franz Ferdinands tolkning av min absoluta Blondie-favorit Call Me. och Hot Chips Transmission då så klart!

Här kan du läsa mer om projektet: warchild.org

Här kan du höra orginalet, Transmission - Joy DivisionInga kommentarer: