tisdag 21 augusti 2007

Even if you got somebody, we're just a little bit better

En vän sa till mig en gång att texten är viktigast. Att det är texten som betyder mest. "Säkert 70% av låtens kvalitet, minst!" Kanske har han rätt. Att en grym låtskrivare väger upp alla musikaliska drag så som en snygg basslinga eller ett fränt gitarrsolo. Fast det är väl inte hela sanningen, för smaken är ju alltid personlig. Och det hade ju fasen inte blivit en krönika om fallet var så enkelt.

Men hur är det då? Vill man göra det enkelt för sig kan man ju dra till med klyschan att allt gör sitt för att en låt ska bli bra. Och visst, det hade väl varit rättvist? Men hur många instrumentella låtar framkallar tårar och nästintill dyrkan av fansen? Se bara på det utmärkta exemplet Kent. Joakim Berg måste väl ändå anses som en av vår tids största låtskrivare? De engelska skivorna har ju inte alls nått samma framgång som de svenskspråkiga, vilket kanske beror på ett antal mindre (i alla fall inte lika) lyckade översättningar av låtarna. Och det är väl om något ett exempel på att arrangemanget i sammanhanget kanske spelar mindre roll...

Vad säger ni? Vad är viktigaste för att en låt inte bara ska bli bra, utan sådär riktigt gåshudsframkallande bra. Som Natalie Portmans karaktär sa i Garden State om New Slang: "Den här låten kommer att förändra ditt liv". Vad krävs för att du ska yttra de orden?

Personligen är jag svag för intron. Vilket jag tjatat om otaliga gånger. Men det är ju i början som hela stämningen byggs upp. Och speciellt i livesammanhang tycker jag att basgången är viktig. Det ska kännas i kroppen! Det får gärna vara hårt, men för att det ska bli riktigt bra krävs ändå något melodiöst i det hela. Sedan kan jag inte låta bli att bli imponerad över de som lyckas använda piano i popmusik, på ett kreativt sätt. För många år av pianospelande fick mig att tröttna, och det bidrar förstås till att jag tycker det är anmärkningsvärt när man använder det på rätt sätt! Visst är det spännande när man tar något otraditionellt, och gör det personligt. Likt Andrew Birds fiolspelande. Sådant faller jag för. Men de artister som jag verkligen beundrar, som får mig att skratta. Eller varför inte fälla någrar tårar. Eller som lite lättare än annars etsar sig fast i minnet, är just de som är duktiga på att skriva.

Vad vore en hemmakväll utan tonårspoesi? Och då menar jag såklart inte Jävlaranammas early years: "Å bränna genom skogen på moped"-poesi, utan mer á la Vapnet. För jag antar att det inte bara är jag som känner igen mig i Martin Abrahamsons texter om olycklig kärlek. Vem lyckas annars att få in ett låtsasord som "Östersunder" i meningen: "...så går jag sönder, Östersunder..." utan att det blir krystat? Imponerande.

Och vad gör en på bättre humör än Doktor Kosmos humoristiska texter? Den som förstår vad Socialmedicin handlar om räcker upp en hand! Eller fantastiska I Will Follow You Into The Dark av Ben Gibbard. Jag tror inte att jag känner någon som inte blivit helt betagen av den låten... Och let's face it, det är ju inte direkt sjömanskostymen som gjorde Håkan Hellström berömd.

Så, hur viktig är texten egentligen? Vilken/vilka artister är de bästa låtskrivarna enligt er? Och vilken låt har den finaste texten?
Jocke Berg, vår tids största låtskrivare?

22 kommentarer:

erik sa...

Jag lyssnar mycket mer på melodi än text, ofta får jag koncentrera mig för att lyssna på texten. För att en låt skall förändra något tror jag att man måste bli slagen till marken av texten, slagen av hur väl den passar in på ens eget liv där och då. Som att den var skriven utifrån ens eget liv. Sedan måste musiken röra om känslorna innan musik och text tillsammans stillar dem.

Jag har ingen låt som har förändrat mitt liv, men jag har låtar till de flesta av de perioder och händelser som har betytt mycket för mig.

Martin Janzon sa...

det beror på vad man ska ha musiken till hur viktig texten är. det finns inte ett svar, texten kan vara irrelevant eller helt i centrum. ska man dansa eller lyssna i soffan? musiken är dock alltid viktig i musik. genuint tråkig musik men bra text blir på sin höjd poesi (vilket förstås inte är fy skam, men bra _musik_ är de tkanske inte), men då är det mer effektivt att läsa texten än att lyssna.

bob dylan - love minus zero/no limit är min kandidat till bästa låttexten.

att joakim berg skulle vara en av vår tids största låtskrivare låter i mina öronen som ett skämt, om du menar största svenska låtskrivare kan jag inte hålla med heller, men jag förstår och vet att många tycker så, så då är det iaf inget som förvånar mig.

Anonym sa...

Bra blogg! Och en bra fråga! Om jag i nte har helt fel så var det i Music & Lyrics som de i min mening hade en klockren "förklaring" till vad som vad viktigast; att musiken var som en persons utseende, det är det man ser först och ev. faller för, medans texten är som personligheten, det är det som betyder något i längden!:)
Det är väl därför som såna som Lars Winnerbäck lyckas så bra, musiken är tråkig som f**k men texten verkar beröra många. Den bästa texten jag hört på länge är nog Doctors & Dealers "Social Skills", det gör hela låten.

Keep up the good work!

Mvh, Jonas

Linn sa...

För mig är texten allra viktigast. Även om musiken i sig är fantastisk orkar man inte med mer än en eller två spelningar av låten om det inte finns ngt vettigt att få ut av texten. Håkan Hellström är helt klart bland de bästa i sverige på texter.

Anna sa...

Erik: Det hela handlar väl egentligen om att kunna relatera. Och en låttext kan ju absolut få en mening, beroende på vilken tid man befinner sig i när man hör den, även om den var meningslös innan. Sedan kan ju musiken stärka känslan och upplevelsen av en text. Det är också därför jag gillar musik så mycket, för ofta blir det som kultur på fler än ett led om du förstår vad jag menar:)

Martin: Love minus zero/no limut hade en fin text. Har inte hört den förut.

Jonas: Tack!:) Du förstår inte hur mycket lite beröm värmer:) Och ja, det var en j*vligt bra förklaring! Såg den filmen på ett flyg för inte så länge sedan, men hörlurarna var kassa så jag somnade istället. Man kanske borde se den? Hugh Grant var roligt nog en av mina favoritskådespelare när jag var lite. Men så var jag ju väldigt naiv och romantiserande då. Och tack för tipset om låten! Ska lyssna på texten!

Förresten har du helt rätt i din analys på Lars Winnerbäck. Vad vore han utan texterna!?

Linn: Du har så rätt, även om jag kan tycka att det visst finns en mening med musik där texten inte ger mig allt för mycket... Men Håkan! Håkans texter. Vissa av dom är faktiskt de finaste:)

Sigrid sa...

din kompis är inne på någonting - men så är även erik.

Anna sa...

Sigrid: Eller hur!? Jag har fina och vettiga läsare:)

Nelly sa...

Jag måste faktiskt hålla med om att Kents engelska översättningar inte är lika bra. Men klart Jocke Berg är en av våra tiders bästa låtskrivare, i Sverige dvs. Riktigt bra skrivet, ha det bäst! Kram!!

Anna sa...

Nelly: Tack! Och ja, jag menade såklart i Sverige:)

ingg sa...

Hm...det e himla intressant å läsa det här, speciellt med alla smarta kommentarer. Jag tror att det att melodin är bra är en förutsättning för att man ska vilja lyssna på texten, och då får plötsligt låten en helt ny mening och ett nytt djup...
Det med bra låtskrivare...du nämnde de flesta, men några av mina absoluta favoriter är nog Bob Dylan och nån som du förvånansvärt glömde nämna, Morrisey! De är liksom "objektivt" bra på nåt sätt, men sen finns det dom (precis som Håkan Hellström eller Ben Gibbard) som betyder eller har betytt mycket för just mig, just för att dom skrivit grejer som "förändrat mitt liv" eller fått mig att tänka att det var det vackraste i hela världen. Tack för mig;)

Anna sa...

Ingg: Ja, de var många smarta åsikter bland kommentarerna. Alla verkar ändå ganska rörande överens. Och just i detta inlägget valde jag att koncentrera mig på svenska låtsrkivare. Bob Dylan och Morrissey är otroligt duktiga. Speciellt Morrissey, han är ju gud typ. Det vet du ju;)

Och jag kan se hur du drar parallellen med att de är objektivt bra. Som Erik var inne på kan en text få helt andra betydelser beroende på om man just kan relatera. Fast om du med objektivt menar att generella skrivregler följs liksom, det som i allmänhet anses som en bra text, så håller jag inte med. För att jag ska beröras krävs något extra, som oftast inte har något med hur skolad man än är på att skriva eller hur många fancy böcker man läst och inspirerats av. Detta kan vissa kultursnubbar ibland glömma. Det är väl kulturens baksida eller vad man ska säga. Men det pretentiösa har sin charm det med, eller hur?:D

Kram!

josefin sa...

röst, intrument och melodi är otroligt viktigt, men samtidigt är det en vacker text som gör en låt verkligt vacker.

Anonym sa...

Jag gillar detdär med utseeende och personlighet. Väldigt sant.

Sen måste jag säga att det är snyggt att ha en blogg som bara inriktar sig på en sak! Och extra trevligt när det är något så personligt och livsviktigt som musik.

//Sofia - http://litenfotar.blogg.se

Anna sa...

Josefin: Rösten spelar också in, givetvis. Den behöver inte vara klassiskt vacker, men behöver något personligt enligt mig. Som Verity Susman i Electrelane. Hon sjunger ju inte direkt vackert, men ändå ser jag henne som den perfekta sångerskan!

Sofia: vad glad jag blir att du gillar bloggen:)

Anonym sa...

Jag måste nog säga att texten är viktigast. Jag tror tom att Boten Anna hade kunnat bli en hyfsad låt om man lagt in tex en Lou Reed-text istället för rent nonsens..;)

Men det är ju som sagt även känslan som spelar in, där tar ju Håkan full pott! Och som nån skrev innan mig, Social Skills är en jäkla bra låt!

Hanna sa...

Texten betyder mest för mig, men om inte musiken är bra också så kan låten aldrig bli den bästa jag hört för mig, ett exempel på det är The Ark med Tell me this night is over, texten är den bästa jag hört, men melodin är inte den bästa och det gör att låten inte är lika bra, men eftersom att texten är så klockren blir låten bra.

Annars är Håkan Hellström världens bästa låtskrivare enligt mig, både texterna och musiken han gör är ju underbara, hans texter har förändrat mitt liv.

Mycket intressant inlägg och bloggen i övrigt är jättekul att läsa :D

Anna sa...

Anonym: Jag vet inte om jag håller med dig om Boten Anna, men det är ju ett exempel på när texten verkligen inte tillför något... Social Skills får jag ta och lyssna på!

Hanna: En bra text kan verkligen göra skillnad! Och Håkan är fantastisk. Och tack, vad kul att du gillar bloggen!

maria sa...

Jocke Berg, vår tids största låtskrivare. <3

motherfakka sa...

Dissa inte boten Anna.

The Lemur sa...

Nizlopi's JCB och Marit Bergmans I Will Always Be Your Soldier har de finaste texterna någonsin. Punkt.

Anonym sa...

I wish not agree on it. I regard as precise post. Especially the designation attracted me to study the unscathed story.

Anonym sa...

Amiable brief and this enter helped me alot in my college assignement. Thanks you seeking your information.