tisdag 7 augusti 2007

worldmusic


I förrgår spelade Tinariwen på Trädgårn i Göteborg. Tyvärr missade jag Mali-bandet eftersom jag själv hade spelning. Hoppas att ni tog er dit i alla fall! Tinariwen är ett av de "hetaste" banden just nu som spelar så kallad världsmusik. Bandets tredje album Aman Iman som släpptes i februari i år ligger bra till på min lista över årets bästa album.


Men nog om detta, jag tänkte istället tipsa om hur man får tag på bra världsmusik. Det kan vara svårt när man inte är så påläst då de flesta musikmedier inte skriver som mycket om denna genren. Även om det börjar bli bättre på det.


  • Jag brukar alltid köpa på mig skivor när jag är utomlands. En fin souvenir för en ganska billig peng, och ofta får man några riktigt bra låtar. Titta framför allt i affärer till naturskyddsområden och liknande, där det är lätt att hitta skivor med lokala artister. Souveniraffärer i städerna är ofta ganska tomma på sånt här.


  • Men om man inte reser så ofta då? Internetaffärer som CDON har idag ganska stort utbud på världsmusik. Jag brukar bara chansa på något som låter mysigt eller intressant, man har väldigt mycket att vinna på det. Satsa på samlingsskivor i början så får du lite variation och kanske någon favorit att köpa album av nästa gång. Affärer som Indiska och Indigo (för alla Göteborgare, ligger i Haga) säljer i bland just sånna här samlingsskivor. Även välsorterade skivaffärer kan ha en hylla för världsmusik (t. ex CD Centralen i Göteborg).


  • Putumayo är annars ett säkert kort. Det är ett skivbolag som specialiserat sig på världsmusik och ger ut massa fina compilations med oförskämt snygga omslag! Perfekt att ge bort i present.


  • Worldmusic.net ger också ut bra samlingar och har en bra sida för dig som vill veta allt om genren. Titta in och frossa i allt från afrikansk musik till latinamerikansk salsa!

  • Och om ni besöker London, ta en sväng inom Vinyl Junkies i Soho. Mycket världsmusik på vinyl. Köpte snyggaste lp:n med Orchestra Baobab sist jag var där.


Lycka till! Och kom gärna med fler förslag i kommentarsfunktionen så att alla kan läsa:)


4 kommentarer:

Martin Janzon sa...

Putumayo har jag några skivor av.

Tinariwen gör fin kamelrock.

Tips på var man kan hitta annan fin musi ska jag komma med snart... Men nu väntar mina kompisar på mig.

Anna sa...

Martin: Putumayo har alltid bra kvalitet på sina saker, och som sagt snyggaste omslagen:) Jag faller alltid för sånt. Kamelrock har jag dock aldrig hört om. Men så är jag ju inte så påläst på det här heller. Ser fram emot tipsen!

svartpeppar sa...

vilken snygg blogg det blev!

Anna sa...

Svartpeppar: Tack! Har inte riktigt fått ordning på layouten än, men det löser sig:)