tisdag 14 augusti 2007

widow city

Året var 2006 tror jag. Hösten hade precis kommit och sommarpopen i skivsamlingen kändes allt för glad. Dessutom hade man ju lyssnat sönder allt från Håkan Hellström till Irene (som btw spelar på Kulturkalaset i veckan förvånanande nog...). Så lite nya band var välkomna. Jag fastnade för electronica/indierock bandet Fiery Furnaces. Deras Waiting To Know You fick mig genom hela vintern det året och syskonen Matthew och Eleanor Friedbergers musik fick en plats i mitt musikbibliotek.

I oktober släpper bandet nytt. Så var den hösten räddad också, hoppas vi på i alla fall. Den nya skivan Widow City släpps den 9:e oktober på nya skivbolaget Thrill Jockey.


Widow City är en ganska spretig skiva, och mycket mer rockig och hård än deras tidigare låtar. I alla fall än Waiting To Know You. My Egyptian Grammar är väl den låt som sticker ut mest som lite mer popig och melodiös än de andra låtarna som lätt drar iväg. Men den har sina stunder. Även om den som sagt nog är en höstskiva. Om det finns sånna...

8 kommentarer:

Andreas sa...

Ah, en skiva jag längtat efter. Men angående Manu Chao. Med all respekekt: är det inte bara tågluffare som lyssnar på Manu Chao. Tyvärr.

Anna sa...

Andreas: Hahaha. Nej men vaddå då? Om det nu skulle vara så, och då menar jag verkligen om(!): Vad är det för fel med att tågluffa?!

Förresten är hans konsert något av det största jag vart på.

Och ja, Widow City är efterlängtad!:)

Martin Janzon sa...

Okej, lite mer Manu Chao-bashing (hämtat från imuglybuyivegotablog):

"Många har aldrig träffat ett riktigt cp, men det har jag. Min kusins 12-åriga son Oliver, närmare bestämt. Han kan säga en enda sak, och det är “karamell”. Han säger varje stavelse för sig, och med olika tonläge, vilket gör att det låter ganska musikaliskt, “ka-ra-mell”, ungefär som en undermålig basgång. Men inte fan har han någon karriär att tala om för det, vilket är ganska orättvist, eftersom Manu Chao gjort sig ett namn på precis samma meriter. Senast jag var på besök hos min kusin satt Oliver och skrek “ka-ra-mell” i ungefär 4 timmar, utan avbrott. Enda anledningen till att ingen bad honom hålla käften är att han, som sagt, är cp, och är man det har man lite mer mandat att bete sig irriterande än vad vi andra har. Manu Chao däremot, är såvitt jag vet inte diagnostiserad med cerebral pares, och ändå är det ännu ingen som bett honom hålla käften, vilket också är orättvist. Men så är ju livet också, enligt vad folk säger, en jävla slyna."

Men nu ska jag aldrig mer klaga på Manu, eller länka till nån som klagar på honom, fortsätt digga! Tyckte den där texten var ganska rolig bara :)

Tågluffar är det för övrigt inget fel på i praktiken, även om det är gansak osmakligt med backpackers. Att tågluffa är kul.

Anna sa...

Martin: Hahaha, vissa verkar verkligen inte ha något till övers för den där Manu. Och det skiter jag fullständigt i:)

Jag kan se hur man inte förstår eller gillar hans musik. Men jag tycker att folk som gillar honom verkligen tycks vara mer intelligenta än de andra!;) Och eftersom jag tror att jag har många, mycket intellektuella läsare, så tänker jag fortsätta att skriva om honom. Till exempel att han i en intervju med Aftonbladet (okej, jag tar den inte alltför seriöst) sa att nya skivan kanske kommer nästa år. Releasedatumet enligt hans hemsida och typ CDON är i höst. Det tänker jag skriva. Och så tänker jag nämna minst två gånger hur mycket jag längtar efter den. För att inte tala om när den kommer!!! Då blir det mycket Manu Chao vill jag lova!

Och jag ser inte något tacky i att tågluffa eller backpacka. Jag tycker däremot att det är mer osmakligt att bo på svenne-charter hotell där det sereveras köttbullar, eller att bo på skitdyra hotell där det sitter en dam och spelar harpa i entren. Jag har testat på alla tre, och backpacking vinner med hästlängder. För let's face it, det är mycket fränare! Och dessutom är det tydligen större chans att hitta folk med bra musiksmak om man väljer att resa så^^

Krya på dig, Martin!

Olle sa...

widow city är bra, men jag gillar nog deras tidigare alster mer (bitter tea, ep och blueberry boat)

Anna sa...

Olle: Det håller jag helt med dig om!

Nadja sa...

Påmminer hon inte lite om Patti Smith på blden?

Anna sa...

Nadja: Jo, det har du faktiskt helt rätt i:)