söndag 12 augusti 2007

Way Out West recensioner, Lördag

Herregud vad svårt det var att komma upp på lördagsmorgonen. Fötterna värkte och kändes omöjliga att gå på, migränen låg någonstans långt bak och lurade och tröttheten kändes närmast dödlig. Minnet av CocoRosie, The Hives och framför allt Manu Chao fick mig ändå på fötter och nästan i tid till Florence Valentin.

Florence Valentin (Linné 14:00)

Solen gassade på rejält vilket inte märktes i det mörka tältet där Stockholms-bandet svängde på rejält med blås och tamburiner. Florence Valentins poplåtar gör vem som helst glad och de gjorde verkligen de bästa av spelningen. Sommarhiten Pokerkväll I Vårbygård var långt ifrån den bästa låten, vilket säger en hel del. Florence Valentin bjöd på, som någon sa, ren och skär glädje!

Shout Out Louds (Flamingo 14:45)

Shout Out Louds var däremot ganska avslaget. Bebban (keyboard, sång) låg tydligen på sjukhus så Lykke Li ersatte på sång och någon jag inte kände igen på keyboard. Lykke Li dansade mest runt vilket bara visade på de andras likgiltighet inför spelning. Inte mycket spelglädje där inte. Inte ens bästa spåret på nya skivan, Impossible, fick mig på fall. Enda gången det inte var tråkigt, var när Laakso-sångaren Markus Krunegård joinade gänget. Men det varade ju inte så länge.

Devendra Banhart (Azalea 15:30)

Detta gillade jag. Hippierock av högsta kvalitet i solen var verkligen inte helt fel. Nej, en skiva med Devendra får jag se till att köpa!

Moneybrother (Flamingo 16:30)

Hur man kan få Anders Wendins gladpop till mogenrock har jag ingen aning om, men det var ett ganska underhållande smeknamn på hans musik! En helt okej spelning med helt okej låtar, konstaderade jag och drog bort till tältet.

Peter, Bjorn & John (Linné, 16:50)

Peter, Bjorn & John var riktigt rockiga och gjorde en skitbra spelning. Enda gången det blev lite trist var när det körde annars sega Amsterdam i ballad-version. Men de vägde de upp med råge. Annika Norlin gästade och gjorde en finfin version av Young Folks.

Regina Spektor (Azalea, 17:40)

Så besviken har jag inte vart på länge. Regina började med att nynna och slå pekfingret i takt på mikrofonen. Det gjorde hon i några minuter. Jag förstår inte, ska det vara konstnärligt eller? Nyskapande? Istället borde hon lita på sina låtar och kanske satsa lite mer på att göra en rolig show. Fingertrummande är inte jättekul live. Nej, det var många som var besvikna på ryskan...

Timo Räisänen (Linné, 18:45)

Har sett Timo så många gånger, så jag hade egentligen tänkt skippa honom igår. Men Erykah Badu var inte riktigt min musiksmak så det fick bli Timo ändå. Och tur var väl det. Detta var den bästa konserten jag sett med honom. Plötsligt mindes jag varför jag tyckte att han var så bra! Hela bandet var i sitt esse, och vi fick en riktig hitkavalkad som det så vackert heter! Let's Kill Ourselves A son, Sweet Marie och så avslutande With A Mask On som var helt fantastisk. Timos sätt att börja en låt lungt, hjärtskärande och en hel del depp, för att sedan avsluta hårt, rockigt och fortfarande rätt depp är beundransvärt. Det är ju inte för inget som I'm Indian är en av hans bästa låtar någonsin. Så, jäklar vilken spelning han bjöd på! Det var annat än när jag såg honom på Frihamnspiren för något år sedan. Det var innan han vunnit Årets manliga artist och blivit rikskändis. Han har en god publik också, och ett j*vligt bra band! En av helgens bästa konserter faktiskt.

Juliette & The Licks (Azalea, 19:50)

Visst var det rockigt och så, och det kunde blivit bra. Men njae, jag vet inte. Det kanske var för omelodiöst för mig. Inga killer-refränger eller snygga gitarrsolon. Juliette var i alla fall cool med någon slags huvudbonad och massa dans, fast som min bror konstaterade, borde hon kanske koncentrerat sig mer på att sjunga.

Säkert! (Linné, 20:15)

Så var det dags att se Annika Norlin för tredje gången denna helgen. Nu som sista spelning med hennes svenska alias Säkert! När bandet körde Sanningsdan tror jag ingen stod still, och extranumret, Hello Saferide-låten 2006, fast på svenska, var riktigt bra! Fast om jag ska vara petig, så var Hello Saferide-spelningen på fredagen snäppet bättre. Även om handklappandet och ahh-körandet var lika fint båda dagarna:) Hon är duktig, hon där Annika!

Teddybears STHLM (Azalea, 21:50)

Teddybears fick ersätta Lily Allen. Mycket bättre, tyckte vi och drog bort till folktomma Azalea (Alla hängde på The Ark, hahah). I alla fall blev det röjigt och alla, alla (det blev rätt mycket folk när Ola och gänget slutat spela) dansade sig svettiga. En av de bästa konserterna stämningsmässigt. Och så har de ju några bra låtar också.

Övrigt: Fredagen var den bästa dagen enligt mig, men det var väl mest på grund av The Hives uladdning och Manu Chao galna konsert. Lördagen var jämnare. The Ark kändes inte så kul. Regnet föll så vi sökte oss under tak. Men The Arks låtar nådde även mina öron. Och när jag sedan stod i kön till bankomaterna kunde jag inte hjälpa att jag började dansa lite. Lite pinsamt kanske, då jag stod där själv och skakade rumpan till någon melodifestival-låt. Men va f*n, det var ju festival. Man får bjuda lite på sig själv. Sedan drog jag ju som sagt till Teddybears, och då blev det fart på alla andra också:) Erykah Badu var inte riktigt min musiksmak så jag har inte mycket att säga om den konserten. Franke var väldigt gubbtätt och spelade rockabilly, men vi var rätt nöjda och åkte hem istället. Med andra ord var det en väldigt fin festival!

30 kommentarer:

Tekå sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Elin sa...

hahaha, amen varför sägeru inte hej om du ser mig då? ;D Jag vet ju inte hurdu ser ut, så jag kan inte säga hej, tyvärr.

Anna sa...

Tekå: Ja, jag har tröttnar lite på Converse så det får nog bli Keds nästa gång:)

Elin: Jadu, det vet jag faktiskt inte. Blev väl blyg eller nåt:) Nu med ny blogg har jag inte riktigt hunnit få till layouten än, och då inga bilder heller. Men det kommer:)

jennifer, sa...

jag håller inte med dig om regina, sannerligen inte. hela spelningen gick i charmens tecken. hon lekte med rösten, exprimenterade & joo- hon litade på sina låtar. en avskalad konsert kanske inte är din grej, men jag var sannerligen imponerad.

Martin Janzon sa...

Ingen Kanye alltså... Jag är besviken. Annars låter det som att du tyckte ungefär som jag kan tänka mig att jag hade tyckt om konserterna du såg, skönt att höra att du sågade Shout out Louds. :) Jag hade nog gillat R. Spektor dock, och inte varit så lyrisk över Manu Chao och Hives. Sen hade jag garanterat sett Erykah Badu också.

Anna sa...

Jennifer: Regina Spektor har varit en av mina favoritartister under en längre tid. Hon är grymt begåvad, både på piano, sång och på att få ihop fina låtar.

En av de mest "avskalade konserter" jag sett är med Anna Ternheim. Och det var en riktigt bra spelning ska jag säga dig. Anna är ju ibland lite av samma typ som Regina, så att stillsamma pianokonserter går hem hos mig är det inget tvivel om!

Det jag tyckte med Regina var att det blev rätt tråkigt... Inte ens vackert. Hon hade alla förutsättningar! En bra publik, vädret var fint (trots lite åska) och alla verkade sugna på att se henne. Men istället ger hon en halvdan konsert, och mellansnacket var ju tråkigare än vanligt. Hennes sätt att, som i exemplet, trumma på mikrofonen, känns bara onödigt, pretto och lite ovärdigt hennes fans. Fast det var ju kul att någon gillade det i alla fall.

Anna sa...

Martin: Tänka sig att jag faktiskt såg Kanye!!! Det du:)

Och jag har lagt ner mycket tid på att kunna formulera vad jag tyckte. Så: Kanye är bra på det han gör!:) Det var lagom diplomatiskt, och väldigt sant. Han har ju en del hitar faktiskt. Och det var intressant att se honom.

Shout Out Louds var ofärskämt dåliga, och jag fattar nu vad du menade med den där recensionen du skrev för ett tag sen. Och jag tror inte att du hade gillat Regina Spektor. Inte om du gillar hennes musik i vanliga fall. Vilket jag gör, och blev väldigt besviken. Men meningarna verkar ju gå isär om den saken...

Hade du stått längts fram med mig och skrikit, svettats och hört Manu Chaos Mr Bobby så hade du visst varit lyrisk!! The Hives ska du heller inte underskatta:)

Varför gillar du Erykah Badu? Inte för att det är något konstigt, utan bara för att jag hört så mycket fint om hennes musik, men inte fastnade för den alls. Gav jag det inte tillräckligt med tid eller förstår jag bara inte hennes musik?

jennifer, sa...

varför hänger du upp dig på att hon trummade på mikrofonen under EN låt? & jag har med sett anna ternheim, en riktigt duktig artist, men de spelar inte alls i samma liga, om du förstår vad jag menar. regina går för mig ut på något helt annat. & jag anser att väldigt få artister, inte ens anna ternheim, hade kunnat bära upp den avskalade lekfullheten så bra som hon gjorde det.

& vad mellansnacket gällde tyckte jag mest det var charmigt. hon har ett leende som värmer & de få ord hon använder lyckades få en hel publik att fnissa nöjt.

jag är inte säker på att vi var på samma konsert, du & jag.

Anna sa...

Jennifer: Oj, känsligt ämne kanske? Jag tror vi avslutar med att säga att jag tydligen inte upplevde en hel publiks fnitter. Kanske hade jag för höga färväntningar. Hur som helst ser jag ingen orsak till att bli upprörd över att man har olika upplevelser i musiken.

Martin Janzon sa...

Jaså du såg Kanye! Stort av dig! Jag tolkar det som att du inte riktigt gillade det, men att det ändå var helt okej. Om så är fallet, så är jag ändå nöjd. :)

Erykah är inte min största favorit, men jag hade definitvt sett henne. Jag tycker det är soft och varm soul som liksom värmer helt enkelt. Hon har en riktigt bra röst och det är ofta fina arrangemang. Lyssna på Apple Tree, du måste gilla den!

Anna sa...

Martin: Tack för tipset, ska lyssna på den:) Visst hade hon schyssta arrangemang, och hon var rätt cool när hon kom in på scen med nån slags kappa. Mycket fränare än Juliettes skinnbyxor... Men jag vet inte, jag tyckte nog att reggae-känslan i soundchecken var bättre än själva spelningen. Men som sagt, jag ska lyssna på Apple Tree!:)

indie sa...

Regina didn't fail <3_________<3
but I feel the same way about Juliette & The licks...they had a better set last time I saw them (this summer) and this time the songs were kind of disappointing & in Finland they had even longer drum solo in the middle of You're speaking my language + other fun stuff like cover of Hot Stuff. Anyways, I kinda danced and jumped alot but I have to admit I only really really enjoyed you're speaking my language & got love to kill.

Anne sa...

Alltså jag är så avundsjuk att jag inte hittar ord. jag ville också vara där! Tråkigt att höra att Regina inte var bra. Peter Björn var absolut charmerande när de spelade i Melbourne och CocoRosie hade jag såååå gärna velat se live.

Anna sa...

Indie: Precis så kände jag också om konserten. Dansvänligt, men konserten var ändå en besvikelse...

Anne: Ja, Regina var verkligen ett av de banden jag såg mest fram emot. Men Peter, Bjorn and John var verkligen en positiv överaskning! Även om det säkert hade vart roligare att se dom i Melbourne!!!:)

Elin sa...

svar: naej, det är nog inte så värst många som gör det

erik sa...

Anna: Åh vad glad jag blir att du höll upp din fina blogg om just min typ av musik precis framför ögonen på mig så att jag kunde hitta hit! Och det första bandnamn jag läser är Cansei De Ser Sexy och tänker att det här är rätt blogg!

Om inlägget om världsmusik som är så svårt att hitta att det kräver inlägg på bloggar om indiemusik; Kila & Oki är mitt senaste fynd. Om obekant så är det en blandning av Irlands urspråk gaeliska (Kila) och Japans ursprungsbefolkning Ainus språk. Två av albumets låtar går att lyssna på http://www.myspace.com/kilaoki (De två första).

Anna sa...

Elin: Det är ca en vecka kvar för mig innan skolan börjar. Förstod det idag. Blev lite panikartat. Har absolut inte hunnit göra allt det man ska göra på sommaren....

Erik: Så bra:) Vad glad jag blir!

Tack för tipset. Ska absolut kolla in dom. Lät väldigt spännande får jag säga. Men världsmusik är inte så svårt att hitta, bara man vet vart man ska leta så att säga:)

Anonym sa...

VARFÖR I HELVETE KOLLADE DU INTE PÅ KANYE WEST!!!!?lätt den bästa spelningen på hela festivalen,MÄKTIG va den!

Anna sa...

Anonym: Jag kollade på Kanye West. I alla fall början. Tyckte bara att det inte var värt att nämna.

Ida sa...

Får nog säga att fredagen var bästa dagen. Men självklart var det skoj även på lördagen men festivaler är ju skoj ;) Förresten kan jag ju svara på din fråga i min blogg. Nej vi köade inte till någon autografsignering av Juliette vi gick in i tältet och tog kortet. Hon är ju en schysst skådis som man får sådär sköna 90-talsvibbar ifrån. Dessutom så hade hon snyggaste lacktightsen ;) Men hennes musik är trist och platt. japp man kan vara modenörd och musiknörd samtidigt ;)

erik sa...

Anna: Skulle gärna mejla, men du vet, kopieringsskydd och hans moster. Fortsätt gärna blogga om världsmusik som är svår att hitta!

Anna sa...

Ida: Klart man kan! Även om jag tycker att det inte är ärligt mot de som är mycket duktigare på musik än mig, så jag kallar mig inte musiknörd. Modenörd är jag säkert. För det låter inte lika positivt! Haha

Erik: Okej, det ska jag göra:) Kul att du gillade det.

ingrid sa...

Jag förstår vart du vill komma, verkligen, och jag håller med dig. Men det är bara det att det känns så jävla surt att under hela min uppväxt fått se mina storasyskon åka in till gbgkalaset och se storband som jag sedan får betala för att se, fattar du? Jag var för ung när gbgkalaset var på sin topp, det jag deppar över. Och jag vet att det är en ynka summapengar för att se alla dessa underbara band - men jag råkar helt enkelt vara pank. Du kanske hävdar att ett äkta fan hade sparat ihop pengarna.. kanske är det så, kanske inte... hejs!

Ida sa...

Musik var min första förälskelse även om mode alltid följt med mig. När jag var ung och naiv var min dröm att jobba som musikjournalist jag har tom praktiserat på tidiningen POP en gång i tiden ;) Idag vill jag gärna kunna jobba med något som förenar mina två favoritområden musik och mode. Jag har inga alls problem att kalla mig musiknörd tror jag även om jag vet det finns folk som är bättre än jag. Jag vet inte hur gammal du är men jag är ju snart 30 så det finns en del års kunskap i huvudet :). Inget fel på vara modenörd det är bara definitionen som kan vara svår... jag skäms inte för att vara något.

Anna sa...

Ingrid: Jag förstår att det känns surt. Jag är heller inte speciellt imponerad över Kulturkalaset.

Ida: POP vet jag tyvärr inte vad det är. Men självklart har jag aldrig ifrågasatt din musikkunskap:) Det var tråkigt att du missförstod. Det är väl bara begreppet(?) musiknörd som är svårdefinierat. Att både gilla musik och mode tycker jag heller inte är konstigt över huvud taget. Jag är likadan. Men att kunskap har något med ålder att göra betvivlar jag. Jag är 16 år, och även om jag inte har så stor koll på säg, 60-tals band, så har jag grymt bra koll på lite nyare band. Så det där med ålder, njae... Det höll inte riktigt!

Olle sa...

peter bjorn & john är bland den tråkigaste musiken man kan lyssna på nu för tiden, regina var grym och säkert! likaså. hur kunde du inte tycka det om regina? jag förstår ingenting...

Anna sa...

Olle: Först och främst: Hur menar du med Peter, Bjorn & John? Annika Norlin var som jag sa väldigt bra. Men att förklara detta med Regina än en gång...

Jag tyckte att hennes framträdande var ett hån mot både oss riktiga fans och henne själv. Hon kan så mycket bättre och borde lita på sina låtar. Jag orkar inte förklara mer ingående. På Wow hörde jag dock många med samma åsikt. Men, det var kul att så många verkade tycka att det var en bra konsert när de kom hem:) Jag däremot håller såklart fast vid mina åsikter.

Anonym sa...

såg du inte kanye west??? :O :O

Anna sa...

Anonym: Jo, det gjorde jag. Som jag sagt tidigare bland kommentarerna;)

Olle sa...

PB&J: De är trista just därför att de producerar en låt som spelas flitigt på radio/tv och gillas av allmänheten, och sen låter skivan inte alls som den låten, och inte heller är skivan särskilt bra (alls). Tråkig rockpop när den är som sämst, skulle jag kalla det.

Och angående Regina, jag har läst/hört att hon gör ungefär den samma spelningen överallt och att hon gjort den i flera år nu. Det kom lite som en besvikelse för mig, men jag är ändå nöjd med spelningen. Kanske för att jag kan relatera till flera av hennes låtar, kanske för att jag hade sett fram emot hennes söta leende hur länge som helst, kanske för att hon har ett blygt skratt, kanske för att Begin To Hope är ett litet mästerverk, eller kanske för att hon är bra helt enkelt.