söndag 26 augusti 2007

jusqu'ici tout va bien

Det har nog varit lite dött hör på bloggen i några dagar nu. Största anledningen är väl att skolan har börjat igen. Vilket inte känns alltför tråkigt. Sommaren blev väl ändå inte som vi tänkt oss, eller hur? Så istället för att sitta framför datorn har jag försökt förstå mig på alltifrån nya scheman till att sola i parken med nyfunna vännerna!:) Mycket trevligt. Annars är nåt av det bästa med hösten är att man får mysa till en film utan att få dåligt samvete för att man sitter inne. Så igår blev det den franska filmen La Haine (Medan vi faller).

La Haine handlar om kravallerna i Paris förorter. Abdel Ichah ligger i koma efter att brutalt misshandlats under ett polisförhör, vilket leder till upplopp på gatorna. Man får följa Vinz, Hubert och Saids kamp mot polisbrutalitet och den hopplöshet de känner inför en värld utan möjligheter. För ni har väl hört historien om pojken som faller från femtioende våningen? För varje våning han faller upprepar han: Så här långt, allt bra! Så här långt, allt bra. Detta är filmen om ett samhälle som ständigt upprepar: Så här långt, allt bra...

Mathieu Kassovitz har gjort en mörk film, som faktiskt är lika aktuell idag som för 12 år sedan då den kom. Och precis som alla andra franska filmer jag sett, är den fruktansvärt snyggt filmad. Har ni inte sett den än borde ni verkligen göra det. Medan vi faller är defenitivt en av de bästa filmer jag sett.

Så för ovanlighetens skull fick ni ett filmtips. Filmen berörde mig för mycket för att inte dela med mig av den till någon. Men detta är ju en musikblogg, så självklart kunde jag inte låta bli att lyssna på soundtracket. För av uppenbara anledningar har mina favoritfilmer fruktansvärt bra soundtrack, och Medan Vi Faller är inget undantag.

Det hela börjar med Bob Marleys Burnin' and Lootin' och redan då var man ju fast liksom. Annars var det mycket fransk hiphop. Och det kan jag ju verkligen inte skryta med att jag kan mycket om. Fransk musik för mig är ju framför allt electronica-duos och Ed Banger-hypen. Men vad krävs för att få till ett bra soundtrack? Är filmmusiken ens viktig? Vilka filmer har bäst soundtrack tycker ni?


Les Fabuleux D'estin D'Amelie Poulin och Garden State. Två filmer med mycket fina soundtrack.

12 kommentarer:

Malin sa...

Amelie-soundtracket är formidabelt!

Linn sa...

Jag är lite nyfiken på vilken årskurs du går? :)

Kowalski sa...

David Lynch har utan tvekan bäst filmmusik. Angelo Badalamenti och Lynch är ett kort som alltid funkar. Lost Highway är nog favoriten... Lou Reed, Nine Inch Nails, Bowie, tom Rammstein låter bra... helt underbar.

Anna sa...

Kowalski: Tack för tipsen!:) Ska kolla in dom!

Rana sa...

GUDFADERN. på piano, på elgitarr. på allt. schindler's list har också en del bra. anastacia också, om man får vara lite mesig. sorry att jag bara tipsar om piano, men tänkte bara skriva av mig lite :P
men åh justja! "in the deep" i filmen Crash är också underbar samt det mesta från moulan rouge om man får vara lite mainstream. haha och typ in transit-soundtracket!

Mimmi sa...

Är det JD från Scrubs som är med i Garden state?

Anna sa...

Rana: Piano gör sig ofta väldigt bra i filmsammanhang. Se bara på Yann Tiersens underbara Amelie-soundtrack. Det kan jag lyssna på om och om igen. Men tack för alla tipsen:) känns som att jag missat mycket!

Mimmi: Ja, det är även han som regisserat filmen och valt musiken. Mycket fint jobb gör han enligt mig. Kram på dig! Ses vi på återträffen?

erik sa...

Åh och de förenas genom att ha underbart vackra musikslut, med Let go och "What do we do?", La valse d'Amélie över kullerstensgator på vespa...

sunvalley sa...

Reggaeklassikerna The Harder They Come och Rockers har två fantastiska soundtrack. Annars gillar jag soundtracket till kultfilmen Repo Man: Iggy Pop, Black Flag och en cover av Richmans Pablo Picasso av Burning Sensations.

This is England borde också ha ett grymt soundtrack.

Natalie sa...

Älskar allt med Amelie, storyn, musiken, fotot.. allt..

elin sa...

eternal sunshine of the spotless mind, har underbar musik skriven utav jon brion. theme är tårframkallande.

the lost feeling sa...

Instämmer! Min tredje favorit är absolut O brother where art thou!

"Man of constant sorrow"!
"Down to the river"!

Mmm.